Την εξουσία να κλείνει οποιαδήποτε από τις 6.000 τράπεζες κρίνει μη βιώσιμη θα έχει η ΕΚΤ εφόσον οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τραπεζική ενοποίηση. Ο πρόεδρος Μπαρόζο αναμένεται να…
παρουσιάσει το σχέδιο στις 12 Σεπτεμβρίου (την ημέρα που θα ανακοινωθεί και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τον ESM) αλλά ήδη έχει διαρρεύσει το περιεχόμενό του στον Τύπο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην ΕΚΤ θα δημιουργηθεί ένα Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο θα διαφέρει από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά θα έχει παρόμοια σύνθεση (ένας εκπρόσωπος κάθε κράτους-μέλους συν έξι ανεξάρτητα μέλη). Θα είναι αρμόδιο για την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης και όχι μόνο των συστημικά σημαντικών (20-25 μεγαλύτερων), που φέρεται να επιθυμεί η Γερμανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, αν και η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισαν να ταχθούν υπέρ της πιο φιλόδοξης πρότασης, που θέλει τη Φραγκφούρτη να εποπτεύει και τα 6.000 τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Σε χθεσινή του συνέντευξη στην Suddeutsche Zeitung, ο Επίτροπος Μπαρνιέ, αποκαλύπτει ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει από τον Ιανουάριο την εποπτεία των ισπανικών τραπεζών, που θα λάβουν κεφάλαια από τα 100 δισ. ευρώ δάνειο που ήδη έχει εγκριθεί για τη Μαδρίτη.
Τον Ιούλιο του 2013 θα αναλάβει την εποπτεία των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και τον Ιανουάριο του 2014 θα αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στις προτάσεις της Επιτροπής δεν θα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων.