Με προϋποθέσεις εισέρχεται και η Εμπορική Τράπεζα, θυγατρική του ομίλου Credit Agricole, στον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας ELA (Εmergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχομένως και για πρόσβαση της Γενικής Τράπεζας, που λειτουργεί επίσης κάτω από ξένο όμιλο.
Το αίτημα αυτό, της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας και χρηματοδότησης μέσω του ELA, το είχε επανειλημμένως θέσει η μητρική της Εμπορικής, η Credit Agricole, επί… ματαίω όμως μέχρι πρότινος, καθώς η εποπτική αρχή της χώρας δεν έδινε το «πράσινο φως» με το επιχείρημα ότι ο ELA δεν χρηματοδοτεί ξένες τράπεζες (και η Εμπορική είναι πλέον 100% θυγατρική της Credit Agricole).
Ο ίδιος ο γαλλικός όμιλος είχε κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, έχοντας παράλληλα επισημαίνει τις σημαντικές κατά καιρούς αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες έχει προβεί, στηρίζοντας την ελληνική θυγατρική του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές που είναι σε θέση να έχουν γνώση του θέματος, η Credit Agricole κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές που θα επιτρέψουν στη μονάδα της στην Ελλάδα, την Εμπορική, να έχει πρόσβαση στον ELA, αν αυτό χρειαστεί.
Πιθανόν, η πρόσβαση στα κανάλια χρηματοδότησης του ELA, του οποίου το κόστος άντλησης ρευστότητας είναι υψηλό για τις τράπεζες, να περιορισθεί σε περίπτωση σημαντικής εκροής καταθέσεων. Μέχρι σήμερα, στον ΕLA έχουν πρόσβαση οι τράπεζες που δεν έχουν ξένη μητρική εταιρεία. Αρα, εκτός ELA βρίσκεται και η Γενική Τράπεζα ως θυγατρική της Societe Generale, η οποία επίσης έχει υποβάλει αίτηση για πρόσβαση στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.
Το πιο πρόσφατο αίτημα του γαλλικού ομίλου για να επιτραπεί η πρόσβαση της Εμπορικής Τράπεζας στον μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), είχε πραγματοποιηθεί σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Credit Agricole, στις 22 Μαΐου.
Με βάση το δημοσίευμα του Bloomberg, η Credit Agricole εξασφάλισε τη δυνατότητα να επιτραπεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η πρόσβαση της Εμπορικής στον μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν. Η πρόσβαση ενδέχεται να είναι περιορισμένη και να αφορά καταστάσεις υποχώρησης των καταθέσεων.
Ρεπορτάζ: Λίλυ Σπυροπούλου
[email protected]