Oικόπεδο 10,5 στρεμμάτων με κτήριο εμβαδού 540 τ.μ., της εταιρείας ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ που αποτελούσε αποθηκευτικό χώρο της βιομηχανίας πλαστικών στη Β.Ελλάδα, βγήκε σε πλειστηριασμό και άλλαξε χέρια προς περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ο νέος ιδιοκτήτης, η εταιρεία Αραμπατζής Ελληνική Ζύμη, πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ και πήρε το ακίνητο.
Ωστόσο, όπωςαναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο capital, η εξέλιξη αυτή έχει φέρει 91 πρώην εργαζομένους της Πετζετάκις στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: εκτιμούσαν ότι από το ενάμιση εκατομμύριο θα εισπράξουν περίπου 873 χιλιάδες ευρώ, υπολογίζοντας ότι το υπόλοιπο ποσό της τάξης των 610 χιλιάδες ευρώ, ως οφειλόμενο ΦΠΑ, θα καταλήξει στο Δημόσιο.
Όπως επισημαίνεται σε υπόμνημα των εργαζομένων (προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών) που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μέσω αναφοράς του βουλευτή της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη, το ποσό που διεκδικεί το Δημόσιο από το ΦΠΑ ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς περίπου 273,1 χιλιάδες ευρώ είναι προσαυξήσεις, 549 χιλ. ευρώ είναι τόκοι και 12,4 χιλιάδες είναι πρόστιμα.
“Όπως είναι ευνόητο μετά την αφαίρεση των παραπάνω ποσών δεν θα απομείνει ούτε ένα ευρώ προς διαμονή σε εμάς τους εργαζομένους, παρά την καθοριστική συμβολή μας στη διατήρηση και διαφύλαξη της περιουσίας της εταιρείας” σημειώνεται στο υπόμνημα.
Θεωρούν ακόμη ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική η κατάταξη του ΦΠΑ στο συνολικό ποσό που διεκδικεί το Δημόσιο, καθώς το τελευταίο όφειλε να έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκδίκηση του ΦΠΑ από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας. Προσθέτουν ότι είναι “παράνομη η προνομιακή κατάταξη των τόκων και προσαυξήσεων του αρχικώς οφειλόμενου ΦΠΑ, όχι μόνο μέχρι την ημέρα κήρυξης της πτώχευσης (δηλαδή μέχρι την 14/5/2012) όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πιστωτές της πτωχής εταιρείας, αλλά μέχρι και σήμερα”.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τη διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων του ΦΠΑ, μέχρι την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης (14/5/2012), ύψους 320,3 χιλιάδων ευρώ. Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ασκήσουν ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης, δηλαδή της διαδικαστικής πράξης με την οποία προσδιορίζονται ποιες αξιώσεις και σε ποια έκταση θα ικανοποιηθούν από τον πλειστηριασμό.