Φορολογικούς παραδείσους άρχισαν να ψάχνουν οι Έλληνες με το ξέσπασμα της κρίσης. Από το 2009 παρατηρήθηκε το φαινόμενο της απόσυρσης των καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες υπό το φόβο της φορολόγησης και της αποκάλυψης των στοιχείων των καταθετών.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στη Βουλή ενώ την ίδια ώρα ο Ελβετός ομόλογος του με δηλώσεις του στο Reuters υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες προσθέτοντας ότι σε πολλά βασικά σημεία υπάρχει συμφωνία.
Το σχέδιο που συζητούν οι δύο πλευρές στηρίζεται στη συμφωνία που έχει υπογράψει η Γερμανία με την Ελβετία η οποία προβλέπει αναδρομική φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων με συντελεστές που φθάνουν ακόμα και το 41% με αντίτιμο τη διατήρηση της ανωνυμίας των καταθετών.
Τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σαχινίδης δείχνουν ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5,9 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9,9 εκατ. ευρώ ευρώ». Η εξέλιξη αυτή όπως αναφέρει ο υπουργός καταδεικνύει ότι από το 2009 είχε ξεκινήσει μεταφορά ελληνικών καταθέσεων από την Ελβετία σε χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά κεφάλαια έχουν κατευθυνθεί προς την Σιγκαπούρη.
Στο μεταξύ, Γερμανία και Ελβετία αυστηροποίησαν τη συμφωνία για τους πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Η νέα συμφωνία προβλέπει αυξημένους συντελεστές φόρου από 21% έως 41%. Η αρχική συμφωνία είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Γερμανία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, η αναθεωρημένη συμφωνία επιβάλλει αναδρομική επιβολή φόρου 21% έως 41% στα αδήλωτα γερμανικά κεφάλαια που βρίσκονται σε ελβετικούς λογαριασμούς, έναντι αρχικής πρόβλεψης για φόρο 19% έως 34%. Επίσης, συμφωνήθηκε η εφάπαξ φορολόγηση με συντελεστή 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και δεν θέλουν να τους δηλώσουν.
Βάσει της αναθεωρημένης συμφωνίας, οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους Ελβετούς ομολόγους τη διερεύνηση 1300 περιπτώσεων φοροδιαφυγής έναντι αρχικής συμφωνίας για 999.
Επίσης η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι Γερμανοί που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία θα πρέπει να ενημερώνουν τις ελβετικές αρχές όταν θέλουν να μεταφέρουν χρήματα εκτός ελβετικών λογαριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η νέα αυτή συμφωνία αναμένεται να περάσει από τη γερμανική Βουλή μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα οι γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται στο ποσό των 150 δισ. ελβετικών φράγκων.