>Φόβοι για υποβάθμιση-σοκ από την Moody’s!

>
Τα «σύννεφα» μιας ακόμη σοβαρότερης κρίσης ρευστότητας, που απειλεί να μετατρέψει τις τράπεζες σε «μαύρη τρύπα» της οικονομίας, ανεβάζοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα τις αρνητικές καθαρές ροές πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, σωρεύονται απειλητικά στον ορίζοντα: τελευταίες πληροφορίες του “B” αναφέρουν ότι η Moody’s προσανατολίζεται να «τσεκουρώσει» κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου και αμέσως μετά να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση υποβάθμισης αξιολογήσεων των μεγαλύτερων τραπεζών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν δραματικές προσπάθειες στο παρασκήνιο να σταματήσουν την κίνηση της Moody’s. Ειδικότερα, έχουν απευθύνει έκκληση στο διεθνή οίκο να «παγώσει» τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι να δημοσιευθούν τα θετικά, όπως ελπίζει το υπουργείο, στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους. Στο υπουργείο ανησυχούν ιδιαίτερα για το νέο «ντόμινο» υποβαθμίσεων που θα αρχίσει από την Moody’s, καθώς και η S&P, όπως και η Fitch, έχουν προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση της Ελλάδας και αν γίνει η πρώτη κίνηση από την Moody’s το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούν άμεσα.

Παρά ταύτα, οι πληροφορίες επιμένουν, ότι η Moody’s δεν σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις του υπουργείου Οικονομικών και θα προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατά δύο βαθμίδες, δηλαδή από το Ba1 στο Ba3. Πρόκειται για την τρίτη κατηγορία «σκουπιδιών» στην κλίμακα της Moody’s και ουσιαστικά οι τίτλοι με αυτή την αξιολόγηση προσεγγίζονται μόνο από κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών.

Η νέα κρίση ρευστότητας που ετοιμάζονται να προκαλέσουν στις τράπεζες οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει πρόσθετα ποσά εγγυήσεων από το Δημόσιο (της τάξεως των 15 δις. ευρώ) που ήδη έχει προσφέρει εγγυήσεις δανεισμού συνολικού ύψους 55 δις. ευρώ. Το νέο «πακέτο» εγγυήσεων, όμως, απλώς θα «κλείσει τρύπες» στους ισολογισμούς των τραπεζών, χωρίς να επηρεάσει θετικά τη ρευστότητα, παρότι από το φθινόπωρο η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει την παροχή των εγγυήσεων με «σύμφωνα παροχής ρευστότητας» από τις τράπεζες που θα τις λάβουν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αφαιρούν ρευστότητα από την οικονομία και ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να διατηρηθεί αρνητικός. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, και επιχειρώντας να εξηγήσει πώς οι τεράστιες εγγυήσεις που έχει προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα το Δημόσιο δεν οδηγούν σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, είχε υποστηρίξει ότι οι υποβαθμίσεις του Δημοσίου και των τραπεζών, οι εκροές καταθέσεων και η επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών δικαιολογούν τη στάση των τραπεζών.

Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι στο 11μηνο του 2011 οι τράπεζες, που άλλοτε υποστήριζαν την ανάπτυξη της οικονομίας με πιστωτική επέκταση που ξεπερνούσε και το 20%, μετατράπηκαν σε «μαύρες τρύπες», αφαιρώντας μεγάλα ποσά ρευστότητας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Συνολικά, αφαίρεσαν 1,541 δις. ευρώ, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ από το ”B”.