>
Η είδηση ότι κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τις αυριανές πολιτικές εξελίξεις (έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας) προκαλούν αλλεπάλληλα σοκ στην αγορά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα προκύψει στο μέλλον και ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα απεικονίζεται στο ταμπλό του Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 1286,8 μονάδες με τζίρο 69,5 εκατ. και όγκο 20,6 εκατ. μετοχές, ενώ στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν έντονες πωλήσεις στα τραπεζικά χαρτιά.
Πρωταγωνιστής στην πτώση ήταν η μετοχή της ΑΤΕ, στα 0,43 ευρώ και απώλειες 8,5%, Alpha 4,62%, στα χαμηλά των 3,30 ευρώ, Eurobank 3,37%, στα 3,15 ευρώ, Κύπρου 3,20%, στα 2,12 ευρώ, Πειραιώς 1,96%, στο 1 ευρώ και Εθνική 1,95%, στα 4,53 ευρώ.
Κέρδη βγήκαν στον ΟΤΕ, που ενισχύθηκε πάνω από 4,5%, στα 7 ευρώ και με όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα πώλησης της συμμετοχής της στον ΟΤΕ εντός των επομένων ημερών.
Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ και 1,85 για τη Βιοχάκλκο και 1,7% για την Motor Oil.
Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα και Coca-Cola.
Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 69,6 εκατ. ευρώ, με 5 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πτώση για 75 μετοχές (μεταξύ των οποίων ΗΛΕΑΘ 16,67%, Φιερατέξ 14,29%, Σάτο 11,11%, Κυριακούλης 10%) και 54 με κέρδη (Περσέας, Καραμολέγκος, Δρομέας).
Ακόμη και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορούν να επιτύχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις, ενώ η θετική αυτονόμηση κάποιων μετοχών δεν μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα του ταμπλό.
Κάτι που εν μέρει έγινε και σήμερα εμφανές, καθώς μεταξύ των κερδισμένων στη σύνθεση του Γ.Δ. βρέθηκαν εκτός του ΟΤΕ και οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (+2,13%), ΟΛΠ και ΟΛΘ, έστω και με οριακά κέρδη για τους δύο τελευταίους.
Και πώς να ανασάνει το Χ.Α. όταν υπάρχουν τόσες πολλές κυβερνητικές αρρυθμίες; Ακόμα μία τρανή ένδειξη Κυβερνητικής ασυνεννοησίας η περίπτωση του ΟΛΠ.
Λιμενεργάτες, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό κ. Διαμαντίδη, είπαν ότι κατά δήλωση του το Υπουργείο θα εισηγηθεί να μείνει στο Κράτος το 51%.
Ο γρίφος της αποκρατικοποίησης του πρώτου Λιμανιού της Χώρας, γίνεται μεγαλύτερος, μετά την κατάθεση τροπολογίας με την οποία ενώνονται υπό την ονομασία ΟΛΠ, τα Λιμάνια Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας.
Σύμφωνα με την Alpha Finance το Λιμάνι του Πειραιά θα ιδιωτικοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις.
Στην πρώτη, το Ελληνικό Κράτος θα πουλήσει μέρος του ποσοστού που διαθέτει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Στην δεύτερη, θα συγχωνεύσει τον ΟΛΠ με τα υπόλοιπα Λιμάνια της Αττικής και στην τρίτη θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για το νέο όμιλο. Η ΑΧΕ υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονταν.
Από την άλλη, αν σημειωθούν όλες αυτές οι εξελίξεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συνολική πώληση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, όπως δείχνουν τα χρονοδιαγράμματα της Κυβέρνησης.
Από την άλλη δεν αποκλείονται κινήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων που θα έχουν και αντίκτυπο στο Χρηματιστηριακό ταμπλό (μία πρώτη γεύση δόθηκε σήμερα).
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε πριν από λίγο επιστολή στην διοίκηση της Deutsche Telekom, για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί προθεσμία 30 ημερών στο γερμανικό όμιλο ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.
Τεχνική βελτίωση στα ομόλογα
Σημάδια μικρής βελτίωσης εμφανίζονται στα ομόλογα.
Το spread υποχωρεί στις 1328 μονάδες βάσης από 1360 μονάδες βάσης το χθεσινό κλείσιμο.
Τα CDS στην Ελλάδα αυξάνεται εκ νέου στις 1470 μονάδες βάσης, ενώ υποχωρούν και στις άλλες περιφερειακές χώρες.
Πορτογαλία 680 μ.β. Ιρλανδία 675 μ.β. και Ισπανία 252 μ.β.
Γενικώς δεν καταγράφονται αγορές αλλά η μείωση των spreads και CDS είναι απόρροια τεχνικών κινήσεων αλλά και των αναφορών ότι η Κίνα θα αγοράσει Πορτογαλικό και γενικώς ευρωπαϊκό χρέος.
Λόγω του Κινέζικου ενδιαφέροντος το ευρώ ανακάμπτει στα 1,4180 δολάρια.
Source: exipno.gr