Χατζηδάκης για 10ετές ομόλογο: Eπιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής

Σε δήλωση σχετικά με τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «μια επιτυχία όλων των Ελλήνων».

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.!

Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 4 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. Η υψηλή ζήτηση έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.