ΧΑ: Έρχεται το Restricted Default

Λίγες ώρες κράτησε η αντίδραση στο ΧΑ, με τις τράπεζες να “λυγίζουν” υπό το βάρος των ανησυχιών που επικρατούν για το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών αλλά και του κινδύνου να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός credit event στην Ελλάδα. Ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στο +0,46% και τις 755 μονάδες, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων.
Το κλίμα έχει αλλάξει, μετά τον αδικαιολόγητο ενθουσιασμό ότι η Ελλάδα διασώθηκε, επικρατεί προβληματισμός στην επενδυτική κοινότητα.
Οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα με το νέο πακέτο διάσωσης…τελικά δεν θα καταφέρει να διασωθεί θα αποτύχει στην εφαρμογή. Οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι η κατάσταση εκ νέου θα επιδεινωθεί δραματικά σε επίπεδο αγοράς και είναι αποστασιοποιημένοι από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Οι ξένοι επενδυτές ορθά, όπως αποδεικνύεται, αποστασιοποιήθηκαν από το πρόσφατο ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Η μη συμμετοχή των ξένων ήταν ένα ξεκάθαροι μήνυμα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του rally και εν συνεχεία επί καθημερινής βάσεως είχαμε προειδοποιήσει ότι η άνοδος που συντελέστηκε δεν εδράζεται σε σταθερές βάσεις. Ήταν ένα εσωτερικό κερδοσκοπικό παιχνίδι λίγων θεσμικών παικτών που έξυπνα και μαεστρικά ανέβασαν την αγορά, έβαλαν στο τέλος τον μικροεπενδυτή να τοποθετηθεί στις τράπεζες για να μπορέσουν να πουλήσουν.
Μια παλιά επαναλαμβανόμενη και θλιβερή ιστορία στην μίζερη ελληνική χρηματιστηριακή πραγματικότητα.
Το κομβικό ερώτημα είναι να απαντηθεί γιατί άλλαξε το κλίμα στην ψυχολογία της αγοράς και των διεθνών αναλυτών για την Ελλάδα.
Τι έχει συμβεί; Τι έχει αλλάξει;
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πλειοψηφία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δεν έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας.
Δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί. Αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να εφαρμόσει την συμφωνία.
Όμως αυτό είναι το γενικό περίγραμμα.
Το ειδικό σχετίζεται με τις εξής παραμέτρους:
Στο χρηματιστήριο η επενδυτική κοινότητα μπερδεύτηκε στην κυριολεξία για το ποιο είναι το ακριβές ύψος  της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μετά από μια πλειάδα αναφορών στο τελευταίο μνημόνιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα αναφερόταν ότι το ΤΧΣ θα διαθέτει κεφαλαιακή δύναμη πυρός 23 δις ευρώ.
Όμως αυτό δεν είναι βέβαιο ο στόχος αυτός έχει αυξηθεί και μιλούν τώρα για 38  με 42 δις ευρώ ενώ ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδος ανέφερε ότι μπορεί να φθάσει έως τα 50 δις ευρώ.
Αυτή η ασάφεια και αβεβαιότητα στην κυριολεξία επέδρασε στο ΧΑ καίρια οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις δείκτη και τράπεζες.
Οι ξένοι που αποτελούν ένα διαχρονικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς απέχουν, δεν συμμετέχουν ανησυχούν, προβληματίζονται για την Ελλάδα και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ακόμη και για χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα σε επίπεδο ομολόγων είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των CDS στην 5ετία είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι κάποιοι ανεβάζουν τιμές ή τα αγοράζουν ποντάροντας στην εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος credit event και στην πληρωμή των CDS.
Η υποβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch κατά 3 βαθμίδες στο C ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Βρέθηκε η Ελλάδα μια βαθμίδα από την χρεοκοπία. Όμως θα έρθει και το  Restricted Default θα έρθει και η επιλεκτική χρεοκοπία που μπορεί να έχει τεχνικά χαρακτηριστικά και βαθμολογικά αλλά η ουσία είναι ότι Ελλάδα και Τρόικα θα διαχειριστούν ορθά τις επικείμενες σοβαρές εξελίξεις όσον αφορά το χρέος;
Αυτό που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με βεβαιότητα είναι θα  ενεργοποιηθούν τα CACs, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, θα πληρωθούν τα CDS;
Όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα δεν απαντήθηκαν με την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI+.

Νευρικότητα στο  ΧΑ, τεχνική αντίδραση στις τράπεζες

Μετά από εναλλαγές προσήμου εκατέρωθεν των 750 μονάδων και απώλειες έως και 1,8% στην έναρξη των συναλλαγών το ΧΑ κινείται σταθεροποιητικά,  μετά και το χθεσινό σοκ. Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν κέρδη έως και 7%, σημειώνονται, ωστόσο, σημαντικές διακυμάνσεις καθώς επικρατεί η αβεβαιότητα αναφορικά με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων.
Το ΧΑ σήμερα στις 755 μονάδες +0,44%.
Οι 750 μονάδες αποτελούν κρίσιμο τεχνικό σημείο και αν διασπαστούν αποφασιστικά το ΧΑ θα οδηγηθεί στις 700 μονάδες.
Είναι ξεκάθαρο ότι στις 750 μονάδες long και short θα δώσουν μάχη για το ποια πλευρά θα κυριαρχήσει στο ατελείωτο πόλεμο επικράτησης στην αγορά.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν πιο ελεγχόμενα σε σχέση με χθες ενώ αντιθέτως οι μη τραπεζικές μετοχές αντιδρούν ανοδικά.
Η Εθνική στα 2,39 ευρώ +2,14% με αποτίμηση 2,28 δις ευρώ
Η Alpha στα 1,39 ευρώ +2,96% με αποτίμηση 742 εκατ ευρώ
Η Eurobank στα 1,04 ευρώ +7,22% με αποτίμηση 575 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,5120 ευρώ +3,23% με αποτίμηση 580 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5570 ευρώ -2,28% με αποτίμηση 943 εκατ
Το δικαίωμα της Κύπρου που ξεκίνησε σήμερα καταγράφει άνοδο 2.300% στα 0,0240 ευρώ. Τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται έως τις 12 Μαρτίου, ενώ έως 19/3/2012 θα διαρκέσει η περίοδος άσκησης του δικαιώματος με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, καθώς επίσης, και υπέρ των κατόχων των μετατρέψιμων χρεογράφων και αξιογράφων της τράπεζας
Η Marfin στα 0,2780 ευρώ -7,02% με αποτίμηση 447 εκατ
Το ΤΤ στα 0,7800 ευρώ +8,94% με αποτίμηση 221 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές ο ΟΠΑΠ -0,15%, η ΜΙΓ +0,26%, ο ΟΤΕ -1,96%, η ΔΕΗ +0,82%, η ΕΕΕΚ -0,97%.

Ζοφερό το κλίμα στα ομόλογα

Τα CDS παραμένουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα στις 7600 μονάδες βάσης ή 76% στην Ελλάδα απόρροια των ανησυχιών ότι μπορεί να πληρωθούν τα CDS.
Στην Ιρλανδία 590 μ.β. στην Πορτογαλία 34,5% στην Ισπανία 383 μ.β. στην Ιταλία 404 μ.β. στην Γαλλία 192 μ.β. και στην Γερμανία 85 μ.β.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά.
Στην Γαλλία 2,96%, στην Ιταλία 5,56%, στην Ισπανία 4,90% στην Πορτογαλία 12,04% και στην Ιρλανδία 6,83%.
Το ευρώ στα 1,3290 δολάρια πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

www.bankingnews.gr