>
Με υποτονικό τζίρο και μετά από αλλεπάλληλες εναλλαγές προσήμου, σε στενό εύρος διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης με οριακές απώλειες.
Στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20 βρέθηκε η μετοχή της MIG, ενισχυμένη 3,53% και με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 0,88 ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μετοχές των τραπεζών, με εξαίρεση την άνοδο 1,27% της Τρ. Κύπρου, ενώ στον Γενικό Δείκτη τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο τίτλος του ΟΛΘ, που διεύρυνε το ανοδικό του σερί και πλέον καταγράφει αθροιστικά κέρδη 18,22% σε τέσσερις συνεδριάσεις.
Σε σημερινό της σχόλιο η Merit Securities ανέφερε ότι «όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με το θέμα πώλησης κρατικής γης, το θέμα έχει αρκετό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον καθώς οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να συμπεριλάβουν πώληση μεριδίων εισηγμένων επιχειρήσεων παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση μη εισηγμένων όπως π.χ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η ΔΕΣΦΑ».
«Παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας οι αγορές επικροτούν τια αποκρατικοποιήσεις όπως φάνηκε στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΤΤ και της ΑΤΕ την Παρασκευή μετά τις σχετικές ανακοινώσεις» αναφέρει η Merit, σημειώνοντας ότι «άλλες μετοχές που θα βρίσκονται για καιρό στο επίκεντρο για τον ίδιο λόγο είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ , ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ και ενδεχομένως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ».
«Το σενάριο πάντως της έντονης μεταβλητότητας και της κίνησης μεταξύ των 1600-1700 μονάδων για όλο το Φεβρουάριο λόγω αναμονής των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Μάρτιο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο» επισημαίνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι περατώθηκε το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε από τις 1350 μονάδες».
Στο ταμπλό της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.618,98 μονάδες με οριακές απώλειες 0,10%, μετά από διακύμανση 17 μονάδων ή 1,06%. Συνολικά διακινήθηκαν 23,34 εκατ. τεμάχια, αξίας 74,4 εκατ. ευρώ, ενώ 84 μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, 69 υποχώρησαν και 131 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη των τραπεζών, που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,36% στις 1.404,33 μονάδες. Πέραν της Τρ. Κύπρου που κατέγραψε κέρδη και των T.T., Marfin Popular Bank και Proton Bank που διατηρήθηκαν αμετάβλητες, τα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της ΑΤΕ υποχωρώντας 3,755 στα 0,77 ευρώ. Σε 1,40% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της Eurobank, ενώ οι τίτλοι των ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς υποχώρησαν 0,68% και 0,64% στα 7,25 και 1,56 ευρώ αντίστοιχα. Με μικτότερες απώλειες ακολούθησαν οι Geniki (-0,48%) και Alpha Bank (-0,45% στα 4,40 ευρώ).
Του Δημήτρη Ζάντζα
Πηγή:www.capital.gr