>ΧΑ: Νευρικότητα και χαμηλός τζίρος με "φόντο" το Μεσοπρόθεσμο

>Με νευρικότητα και υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα ξεκινά μία κρίσιμη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με επίκεντρο τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και το «θρίλερ» της ψήφισής τους στη Βουλή.

Μετά από απώλειες 1,71% την προηγούμενη εβδομάδα, η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναμένει για τη συνεδρίαση της Δευτέρας κίνηση σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, «καθώς το θολό τοπίο αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών χρηματαγορών αποτελούν ισχυρά εμπόδια στην όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης».

«Οι παραπάνω παράγοντες έχουν επαναφέρει την επιφυλακτικότητα στην επενδυτική κοινότητα, η οποία δεν διαφαίνεται να προχωρεί σε κινήσεις ανάληψης ρίσκου, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σημαντικά μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει την αντίσταση του κινητού μέσου των 30 ημερών (1.280 μονάδες) ώθησε μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οδηγώντας τον προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών» αναφέρει η Πήγασος προσθέτοντας ότι «πλέον, η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 1.215 μονάδες, επίπεδα τα οποία εφόσον δεν διακρατηθούν, επαναφέρουν το σενάριο επαναπροσέγγισης των χαμηλών έτους».

“Κρίσιμη” χαρακτηρίζει αυτή την εβδομάδα “για την ελληνική οικονομία και κι επομένως και για το ελληνικό χρηματιστήριο” η Guardian Trust Securities, “αφού μέχρι το τέλος της θα συζητηθούν στη Βουλή και θα ψηφιστούν (;) το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της οικονομίας και ο εφαρμοστικός νόμος”.

“Κι όλα αυτά διότι την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις τόσο για την καταβολή της 5ης δόσης του Δανείου της τρόικας προς τη χώρα μας, όσο και η έναρξη των διαδικασιών για το δεύτερο δάνειο προς τη χώρα μας. Η πολιτική, δηλαδή, αναμένεται να δρομολογήσει τις εξελίξεις στις αγορές τις επόμενες ημέρες, αφού υπάρχει αγωνία στην κυβέρνηση λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης, αλλά και του προβληματισμού και των αντιρρήσεων που εκφράζουν ανοιχτά βουλευτές της πλειοψηφίας” σημειώνει η Guardian.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.232,29 μονάδες με οριακές απώλειες 0,03%, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να καταγράφει απώλειες έως και 1,20%.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 9,75 εκατ. τεμαχίων αξίας 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 76 μετοχές διαπραγματεύονται με απώλειες, 42 ενισχύονται και 107 διατηρούνται αμετάβλητες.