Χρήστος Κώνστας: Κυβέρνηση καταιγίδας με 3 αλεξικέραυνα

Οι συζητήσεις στα γραφεία των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μετά τις τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργικών χαρτοφυλακίων

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα ονόματα του Βασίλη Ράπανου, του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του Χρήστου Σταϊκούρα  που λειτουργών ως αλεξικέραυνα στην καταιγίδα που σίγουρα έρχεται αλλά και η εκκωφαντική απουσία του Σταύρου Δήμα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αποτελούσαν το βασικό θέμα συζήτησης στα γραφεία και τα κυλικεία των μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων της χώρας από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

 

Έντονες συζητήσεις και καχύποπτα σχόλια συνοδεύουν ορισμένες επιλογές και ονόματα αναπληρωτών υπουργών  ή υφυπουργών που είναι στενά συνδεδεμένα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. στον χώρο της ενέργειας ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με δεδομένες επιχειρηματικές προτιμήσεις).

 

«Επιστρέφουμε στην φιλοσοφία της ήπιας προσαρμογής ενώ η χώρα έχει ανάγκη από σεισμικές αλλαγές» σχολίαζε στέλεχος μεγάλης εμπορικής επιχείρησης στον Βοτανικό που έβλεπε ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει εισαγωγές λόγω της έλλειψης ασφάλισης πιστώσεων προς την Ελλάδα. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά λόγω έλλειψης ρευστότητας και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι η τοποθέτηση του Βασίλη Ράπανου ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα επιταχύνει τις εξελίξεις στις τράπεζες ώστε να ξεκινήσουν πάλι τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

 

«Οι καθηγητές μας έκαψαν, δεν θα μας σώσουν. Το να είσαι καθηγητής είναι επιλογή ζωής, δεν μπορείς να αντιληφθείς τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» αντέτεινε μικρομεσαίος επιχειρηματίας που θεωρεί ότι η 30ετής παρουσία του Βασίλη Ράπανου στα δημόσια οικονομικά δεν αποτελεί εγγύηση σταθερότητας. «Αυτή δεν είναι κυβέρνηση ανατροπών, είναι διαχειριστική. Δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά μας. Κι αύριο το πρωί θα χρειάζεσαι 3 χρόνια για να βγάλεις άδεια λειτουργίας καταστήματος» συμπλήρωσε επιχειρηματίας στο χώρο του λιανεμπορίου.

 

Τα περισσότερα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, παρακολουθούσαν απαθή τις τελετές ορκωμοσίας και παράδοσης παραλαβής των υπουργείων. Προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για το ποιοι θα καταλάβουν τις μεσαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας μ’ αυτούς δηλαδή που θα συναλλάσσονται υποχρεωτικά από τη Δευτέρα το πρωί. «Αν αυτή η Κυβέρνηση είναι εθνικής σωτηρίας, δηλαδή ότι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, τότε σήμερα είμαι ακόμη περισσότερο ανήσυχος» δήλωσε στον «Ε» γνωστός ισχυρός επιχειρηματίας που ετοιμάζει τις επόμενες επενδυτικές του κινήσεις στο εξωτερικό, όχι στην Ελλάδα….

 

Το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων ταυτίζεται με το όραμα των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και της φιλελεύθερης οικονομικής προσέγγισης και γι’ αυτό δημιουργεί αισιοδοξία. Ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Νότης Μηταράκης φέρνουν το «νέο» (και γι’ αυτό άγνωστο) στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων ενώ η συμμετοχή έκπληξη του Γιώργου Βερνίκου στο Υπουργείο Ναυτιλίας προσφέρει αφορμές για σχόλια και προσδοκίες.

 

Οι Υποδομές, οι Κατασκευές, η Ενέργεια, η Πληροφορική και η Υγεία είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν κατά προτεραιότητα το ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό τα σενάρια περί «εκλεκτικών συγγενειών» δίνουν και παίρνουν…

 

O φόβος

 

Η απουσία κορυφαίων στελεχών των 3 κομμάτων από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (Σταύρος Δήμας, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κλπ) προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς: «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρατήσει πέρα από το Φθινόπωρο. Γι’ αυτό κάποιοι κρατούν επιτηδευμένα την ουρά τους έξω για να χρησιμοποιηθούν ως εφεδρεία» σχολίαζε έμπειρος χρηματιστής. Οι επενδυτικοί οργανισμοί στο εξωτερικό προβλέπουν ότι το Φθινόπωρο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια τριπλή κρίση: Κρίση Ρευστότητας στην οικονομία (εφόσον η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της), Κρίση Κοινωνική (με δεδομένες τις μειωμένες αντοχές της κοινωνίας σε περισσότερες στερήσεις) αλλά και Κρίση Πολιτική (αφού οι ευαίσθητες ισορροπίες εύκολα θα ανατραπούν και το ενδεχόμενο νέων εκλογών δεν μπορεί να απορριφθεί). Η άρνηση του έμπειρου υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα παρά την πρόταση που του απηύθυνε ο Πρωθυπουργός επιτείνει τις ανήσυχες σκέψεις ή προβλέψεις…

 

Οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών ετοίμαζαν αναλύσεις για τους ξένους πελάτες τους προαναγγέλλοντας «σημαντικά βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων» κάτι που προφανώς θα επηρεάσει την εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

 

Στην τραπεζική αγορά, το κλίμα ήταν πολύ περισσότερο υποτονικό, ίσως και αδιάφορο. Τα προβλήματα ρευστότητας εξακολουθούν να είναι οξυμένα παρά το γεγονός ότι αναστράφηκε η τάση για απόσυρση καταθέσεων. «Ικανοποιήθηκε η φιλοδοξία ενός ανθρώπου για αναλάβει την ηγεσία της χώρας. Τα προβλήματα είναι όμως πολλά και η έλλειψη στρατηγικής είναι πασιφανής. Δεν καθόμαστε στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους γιατί οι θέσεις είναι πιο αναπαυτικές. Πρέπει να ξέρουμε και να οδηγούμε» σχολίασε στέλεχος dealing room μεγάλης τράπεζας που προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις συναδέλφων του από το εξωτερικό.

 

Οι αναλυτές του εξωτερικού έδειξαν να εκπλήσσονται από τις επιλογές του Πρωθυπουργού για τη στελέχωση των υπουργείων του. Περίμεναν μια κυβέρνηση «σφικτή και τεχνοκρατική», μια κυβέρνηση Μόντι λίγο περισσότερο πολιτική και τους προέκυψε ένα πολύπλοκο σχήμα πολιτικών, γεωγραφικών , επιχειρηματικών και εσωκομματικών  ισορροπιών που θα αντιμετωπίσει ένα εχθρικό όσο και ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. «Με πατερναλισμό και καθηγητές δεν θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την πρωτοφανή οικονομική κρίση» επεσήμανε ένας γάλλος trader με –ακόμη- μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά…

 

Στο ίδιο ύφος των περιορισμένων προσδοκιών κινήθηκε και η πρώτη αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου που υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συναίνεση αποτελούν «βασικές προϋποθέσεις για να ξαναπάει μπροστά ο τόπος», σημειώνοντας ότι στη σημερινή συγκυρία οι μεγάλοι στόχοι είναι «εθνικοί και όχι κομματικοί». «Η κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία επέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα, διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη και λαϊκή νομιμοποίηση. Έχει λοιπόν τις απαιτούμενες κατ’ αρχήν προδιαγραφές για να αντέξει και να δουλέψει με προοπτική, για να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές που θα μας απαλλάξουν από τη λιτότητα», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος