Χρήστος Κώνστας: «Ξεχάστε την επιμήκυνση, ασχοληθείτε με τη ρευστότητα»

Απελπισμένη έκκληση Στουρνάρα
προς τους 3 αρχηγούς για να μην καταρρεύσει η οικονομία…

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

«Στην παρούσα φάση άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι το αίτημα για επιμήκυνση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής» προειδοποίησε τους αρχηγούς των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιό του για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Η έκθεση της Τρόϊκας αποκλείεται να είναι θετική για την καταβολή της επόμενης δόσης και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την κατ’ εξαίρεση καταβολή της επόμενης δόσης των 31 δις € το νωρίτερο δυνατό χωρίς τη θετική εισήγηση της Τρόϊκας για την πορεία του προγράμματος όπως συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

«Προτείνω να ασκήσετε την πολιτική σας επιρροή στους ομολόγους σας κύριε Πρωθυπουργέ, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα της δόσης αμέσως για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας από τη βαθειά ύφεση του -7% που βρίσκεται σήμερα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου» είπε ο κ. Στουρνάρας στον Αντώνη Σαμαρά.

Το επιχείρημά του είναι απλό: Αν καταβληθούν τα 25 δις Ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και τα 6,8 δις που οφείλει το Κράτος στον Ιδιωτικό τομέα, θα σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας, θα αναχαιτισθεί το κύμα των απολύσεων, θα αλλάξει το κλίμα και θα κινείται το χρήμα στην αγορά. Μόνον έτσι μπορούν να βελτιωθούν τα δημόσια έσοδα ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα με την Τρόϊκα.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται ζητώντας παρατάσεις. Πρέπει να αλλάξουμε την πτωτική πορεία της οικονομίας» είπε ο Υπουργός Οικονομικών στους 3 αρχηγούς επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η επανέναρξη κατασκευής των 5 μεγάλων οδικών αξόνων που σημαίνει 30.000 θέσεις εργασίας και τα μεγάλα έργα υποδομής θα περάσουν μέσα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η ανακεφαλαιοποίηση του οποίου πρέπει να επιταχυνθεί. Η εγγυοδοσία των μεγάλων έργων υποδομής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει τη χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Ε», με την πρόταση Στουρνάρα διαφώνησε αμέσως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα της επιμήκυνσης το «είχε σχεδόν οριστικοποιήσει» με την Τρόϊκα πριν τις εκλογές. Εμμέσως διαφώνησε και ο Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας ότι πρέπει αμέσως να ανακοινωθούν μέτρα ελάφρυνσης του βάρος και ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων πριν έρθει ο χειμώνας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφάσισε να διεκδικήσει και την άμεση καταβολή της δόσης αλλά και την επιμήκυνση γι’ αυτό πολύ σύντομα θα ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον (με την κ. Λαγκάρντ) για να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της αλλά χρειάζεται επειγόντως χρηματοδότηση.

Τεκμηρίωση των Περικοπών

Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να θέσει στους 3 αρχηγούς το θέμα της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών (ακόμη και σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει Πρόεδρο) αλλά η συζήτηση αυτή μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Αντιθέτως, οι αρχηγοί ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να καταρτίσει ένα πλήρες πρόγραμμα περιστολής δαπανών που να στηρίζεται στις υποδείξεις του ΚΕΠΕ (5 δις €) στις προτάσεις των Υπουργών (επιπλέον 3 δις €) αλλά και σε αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού με στόχο την επιπλέον μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 4 δις € μέχρι το 2014.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσει πλήρως στην κοινή γνώμη «τη δικαιοσύνη στις περικοπές». Θα παρουσιάσει δηλαδή στους έλληνες πολίτες τα στοιχεία που θα δείχνουν ποιοι π.χ. εισπράττουν πολύ υψηλότερες συντάξεις και μεγαλύτερο εφάπαξ σε σύγκριση με τις κρατήσεις που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και πως οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μπορούν να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές.

«Έχουμε λεφτά μέχρι τις 20 Αυγούστου»

Ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργασθεί στενά με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διεκδικήσει την μη καταβολή των 3,2 δις € για τα ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο και ανήκουν στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Όλα δείχνουν πως η ΕΚΤ θα δεχθεί το «ρολάρισμα» αυτών των ομολόγων ώστε η πληρωμή τους να γίνει μετά την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο Υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στους 3 αρχηγούς με δραματικούς τόνους την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

• Η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το -7%, πλησιάζοντας επικίνδυνα και την «παγκόσμια πρωταθλήτρια» για φέτος χώρα, που είναι το Σουδάν όπου η ύφεση πλησίασε το -9% του ΑΕΠ λόγω της μείωσης στα πετρελαϊκά του αποθέματα.
• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσει σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ
• Η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας μας εξαντλείται ουσιαστικά στις 20 Αυγούστου, αν χρειαστεί να πληρώσουμε τελικά τα 2 ομόλογα των 3,2 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με απλά λόγια ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, το κράτος έχει διασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων και την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων άμεσης προτεραιότητας για τις επόμενες 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου.

• Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα εξασφαλίσει την έγκριση της Τρόικας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά και κατ’ εξαίρεση το αποθεματικό 3 δις € του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
• Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να εξασφαλίσει την έγκριση της Τρόικας για να συνεχίσει το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα περιορίσει τις εκδόσεις.

Πολλά θα κριθούν από την πορεία των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τα «χαράτσια» στα ακίνητα. Μικρή «ανάσα» δίνει στον προϋπολογισμό και η δραστική μείωση των δαπανών για τόκους αφού μετά το «κούρεμα» του χρέους, εκτιμάται ότι θα «περισσέψει» σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους. Ο περιορισμός των δαπανών για τόκους στο β΄ εξάμηνο ίσως συμβάλει να συγκρατηθεί τελικώς το έλλειμμα φέτος λίγο κάτω από το 7%, περίπου στο 6,8% του ΑΕΠ.