Χρήστος Κώνστας: Σενάρια Καταστροφής…

Αν οι αγορές πραγματικά γνωρίζουν την αλήθεια, τότε για την Ελλάδα δεν υπάρχει ελπίδα. Όλες οι αγορές περιγράφουν ένα σενάριο καταστροφής για την Ελλάδα. Οι τιμές των κρατικών αλλά και των ιδιωτικών ομολόγων γκρεμίζονται, η αξία του Χρηματιστηρίου δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ (!), το ευρώ καταρρέει, οι τράπεζες έχουν στερέψει από ανόητες εκροές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εξαγορές ασφαλιστικών συμβολαίων και αποσύρσεις μικροκαταθέσεων. Όλα και όλοι έχουν καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα: Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι πραγματικά διακυβεύεται στις μέρες μας.

Το Σενάριο της Καταστροφής για την Ελλάδα είναι απλό να περιγραφεί στα χαρτιά, δύσκολο όμως είναι να μετρηθεί:

Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα, οι προγραμματισμένες εκταμιεύσεις της δανειακής βοήθειας δεν πραγματοποιούνται και η χώρα μπαίνει σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Οι τράπεζες σταματούν τη λειτουργία τους και η κυβέρνηση επιβάλει αυστηρότατους ελέγχους στη διαχείριση των μετρητών.

Προφανώς απαγορεύεται η εξαγωγή κεφαλαίων και η πληρωμή των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Συνταξιούχων πραγματοποιείται όχι με Ευρώ αλλά IΟUs δηλαδή υποσχετικές επιστολές τις οποίες το Ελληνικό Κράτος δεσμεύεται να μετατρέψει σε χρήμα κάποια στιγμή, στο μέλλον. Στην προσπάθειά του να αντλήσει ρευστό για τη λειτουργία του το Κράτος επιβάλει νέα φοροεπιδρομή πέρα από κάθε (ακόμη και από τη σημερινή παράλογη) λογική. Στην επόμενη φάση, όλες οι τράπεζες κρατικοποιούνται και οι καταθέσεις των Ελλήνων μπαίνουν «υπό δημόσιο έλεγχο».

Μια οδυνηρή έκπληξη περιμένει όσους ελπίζουν να βρουν τα 165 δις € των καταθέσεων για να «χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη». Τα 165 δις των καταθέσεων έχουν χορηγηθεί σε 278 δις δανείων. Επομένως το Κράτος θα πρέπει τώρα να βρει επιπλέον χρήματα για να χρηματοδοτήσει τη διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων…

Ποτέ, πουθενά στον κόσμο μια οικονομία ελεγχόμενη από  ένα ηθικά, πολιτικά και ταμειακά χρεοκοπημένο Κράτος, δεν οδήγησε στην ευημερία των πολιτών.

Οι αγορές του κόσμου το γνωρίζουν καλά αυτό.

Οι Έλληνες το πιστεύουν;