Το σχέδιο των golden boys του Μανχάταν και του Σιτι του Λονδίνου είναι απλό: Το Ευρώ πρέπει να πεθάνει. Θα ανακαλύψουμε ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ώστε να ξεκινήσουμε από την αρχή τις συναλλαγές μετατροπής και να αποκτήσουν νέα ενδιαφέρουσα (και επικερδή φυσικά) απασχόληση οι απανταχού χρηματομεσίτες.
Στα dealing rooms των –προσφάτως κατεστραμμένων από τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα- επενδυτικών τραπεζών συζητούν όλο και περισσότερο με «έκπληξη και θαυμασμό» την άνοδο του Ρέν Μι Μπι (στην κινεζική σημαίνει «νόμισμα του λαού»), γνωστού στη δύση ως Γιουάν, το οποίο όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν –δήθεν- ως νέο διεθνές νόμισμα συναλλαγών και αποταμιεύσεων.
«Η επιβράδυνση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας συμπίπτει με τη σταδιακή απομάκρυνση από το δολάριο και το ευρώ» δηλώνουν εκστασιασμένοι στους ανασφαλείς πελάτες τους τα golden boys που ψάχνουν για νέου τύπου προμήθειες από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.. «Το Ρέν Μι Μπι είναι τώρα η νέα μόδα, βρίσκεται καθ’ οδόν να καταστεί διεθνής ισοτιμία». Δεν είναι τυχαίο –λένε- ότι χώρες όπως η Χιλή και η Νιγηρία έχουν ξεκινήσει να κρατούν ένα ποσοστό διεθνών αποθεμάτων τους σε αυτό.
Για να πετύχει το νέο σχέδιο των χρηματομεσιτών, το Ευρώ πρέπει να αποτύχει. Να αποσυντεθεί, να αποκαλυφθεί η ανικανότητά του στη διαχείριση μεγάλων χρηματοοικονομικών κρίσεων. Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το Ευρώ σύντομα ώστε οι αγορές να αναζητήσουν τον επόμενο στόχο αποχώρησης με τελικό στόχο πάντα τη διάλυση του Ευρώ.
Το σχέδιο για την πλήρη διεθνοποίηση του κινέζικου νομίσματος αναμένεται να εξελιχθεί σε τρία στάδια: πρώτα, το Ρεν Μι Μπι θα χρησιμοποιηθεί για εμπορικό διακανονισμό, κατόπιν στις χρηματαγορές και στις επενδύσεις και τελικά ως αποθεματική ισοτιμία.
Τον Μάιο του 2012 τα στοιχεία έδειξαν ότι το Ρέν Μι Μπι ήταν η τρίτη (από πλευράς αξίας) ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ισοτιμία στην έκδοση τραπεζικών πιστώσεων, μετά το δολάριο και το ευρώ. Το ρέμνιμπι κατέχει ποσοστό 4% στην έκδοση τέτοιων πιστώσεων, ενώ το δολάριο έχει το 84,4% και το ευρώ το 7%.
Η αλήθεια είναι πως έχουν πια αλλάξει οι ισορροπίες στον πλανήτη. Πολλοί πλέον πιστεύουν ότι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δεν πρέπει να είναι ένα ή δύο αλλά ένα καλάθι ισχυρών νομισμάτων που να αντιπροσωπεύουν καλύτερα την πολυπολική οικονομική σημερινή πραγματικότητα.
Το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να είναι χρήσιμο και σημαντικό. Μετά από θυελλώδη παιδική ηλικία, διένυσε το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα ως αναμφισβήτητη άγκυρα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, ειδικά στην περίοδο Bretton Woods, κατά την οποία συνδέθηκε με τον χρυσό.
Σήμερα, το δολάριο διατηρεί τον τίτλο του ως κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα, κυρίως λόγω της παράδοσης και της έλλειψης εναλλακτικών επιλογών. Το Ευρώ δεν έχει πείσει ακόμη αφού δεν αντιπροσωπεύει μια ενιαία οικονομική και πολιτική οντότητα.
Τα golden boys εξηγούν στους πελάτες τους δεν μπορούν πλέον «να στοιχηματίζουν υπέρ του προβληματικού ευρώ αλλά δεν μπορούν να στοιχηματίσουν εναντίον του κινεζικού Γιουάν».