Χρήστος Κώνστας: Συμβούλιο (ποιάς;) Επικρατείας

Υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που προκαλούν. Όχι το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα, αλλά την κοινή λογική.

 

Υπάρχουν αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι οι τυπολάτρες, δημοσιοϋπάλληλοι δικαστές, ουδεμία επαφή έχουν με το οικονομικό περιβάλλον, με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

 

Αποφασίζουν μέσα στο απόλυτο κενό που έχει δημιουργηθεί από το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν στοχεύει στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην πρόοδο της χώρας, αλλά συντηρεί τα παλαιοαριστερά, φοβικά σύνδρομα που χρόνια τώρα κρατούν αλυσοδεμένη τη χώρα.

 

Η απύθμενη αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα αναδείχθηκε και από την τεράστια έκπληξη που εξέφρασε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Π. Πικραμένος (Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), όταν έμαθε με λεπτομέρειες στο υπουργικό συμβούλιο, την οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας!

 

Δεν πίστευε στ’ αυτιά του ο Πρόεδρος του ΣτΕ ότι τα πράγματα είναι τόσο χάλια στην οικονομία, προφανώς γιατί ο ίδιος συνεχίζει να εισπράττει τον παχυλό του μισθό και να «χτίζει» την προκλητικού ύψους σύνταξή του, ανεξάρτητα από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής ελληνικής οικονομίας.

 

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οφείλουν να υπηρετούν όχι μόνο την τυπολατρία της πιο παράλογα νομοθετημένης χώρας της Ευρώπης αλλά και την ουσία της ανάπτυξης.

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να ελέγχει μόνο την νομιμότητα αλλά και την κοινωνική αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που εκδίδει.

 

Το ΣτΕ οφείλει να προσθέτει αξία στις ελληνικές υποδομές και όχι να απαξιώνει ότι με κόπο και τεράστιο (υπερτιμολογημένο προφανώς) κόστος έχει ήδη δημιουργηθεί.

 

Μια από τις τελευταίες αποφάσεις του Προέδρου του ΣτΕ Π. Πικραμένου, λίγο προτού αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ήταν η μνημειώδης γνωμοδότηση να κατεδαφιστούν (!!) οι εγκαταστάσεις του «Badminton» στην περιοχή Γουδή που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορα αθλήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αξιοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, συνέδρια κ.λπ.).

 

Αδιαφορώντας για τις όποιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε δεκτή σχετική αίτηση πολιτιστικού σωματείου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ακύρωσε την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2006 (και την αναθεώρησή της το 2007) που επέτρεψε να μετατραπούν οι προσωρινές (λυόμενες) εγκαταστάσεις σε μόνιμες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους μεταολυμπιακές χρήσεις!

 

Αν η Ελλάδα γκρεμίζει -με αποφάσεις του ΣτΕ -ότι έχτισε στο παρελθόν της σίγουρα δεν έχει μέλλον….