Θανάσης Μαυρίδης: Χρειάζεται ένας νέος Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Η δεξιά παράταξη είχε πάντοτε μία έτοιμη λύση για τον αστό ψηφοφόρο της. Κι όταν ακόμη βρισκότανε με την πλάτη στον τοίχο, έβγαζε μπροστά νέα πρόσωπα και έγραφε έτσι ιστορία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για παράδειγμα, μας προέκυψε σε μία επίσης κρίσιμη περίοδο. Κι έμελλε να είναι ο άνθρωπος που έδωσε στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό της διαβατήριο. Σήμερα χρειάζεται ένας νέος Καραμανλής. Μία νέα λύση.

Κι όταν λέμε ένας νέος Καραμανλής δεν αναφερόμαστε στην φημολογούμενη επιστροφή του Κώστα Καραμανλή του νεώτερου, αλλά σε κάτι πραγματικά νέο. Κάτι που μπορεί να αντιπροσωπεύεται με ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος ή με ένα νέο κόμμα. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην απεμποληθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ούτε της χώρας, ούτε της παράταξης.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απέτυχε. Οδήγησε την Νέα Δημοκρατία σε μία ολοκληρωτική εκλογική καταστροφή. Τόσο μεγάλη που οι προηγούμενες έφτασαν να μοιάζουν με βόλτα στην εξοχή. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να κρατήσει τον τίτλο του κόμματος, αν το επιθυμεί, αλλά στο μεταξύ η προοπτική του θα φτάνει το πολύ μέχρι την Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου.

Χρειάζεται κάτι καινούργιο στον χώρο. Κάτι που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ο κ. Κακλαμάνης έχει πάρει ήδη πρωτοβουλία για την επανένωση της παράταξης. Αυτό όμως δεν φτάνει. Δεν είναι αρκετό να επιστρέψουν στην Νέα Δημοκρατία τα στελέχη που έχουν διαγραφεί για να αποκτήσει και πάλι η παράταξη ισχύ. Αυτό που χρειάζεται είναι φρέσκος πολιτικός λόγος, ουσιαστική επαφή με τον λαό, εφικτές λύσεις για την κοινωνία. Κι αυτά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να τα προσφέρουν χρεοκοπημένοι πολιτικοί μηχανισμοί, όπως αυτοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι μικρός. Ο χρόνος που απομένει στην χώρα για να γλιτώσει το ατύχημα είναι ίσως ακόμη μικρότερος. Οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και παλινωδίες. Ή τώρα ή ποτέ! Ή οι οπαδοί της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έχουν πρόταση και διάθεση να την παρουσιάσουν ή η χώρα παραδίδεται στα χέρια των λαϊκιστών και των δημαγωγών.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Υπάρχει πρόβλημα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε οδηγηθεί στα σημερινά αδιέξοδα. Δικαιούμαστε, όμως, να ελπίζουμε σε λύση. Κι η λύση αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προέλθει από το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έρθει μόνο από την καθαρόαιμη αστική παράταξη της χώρας.

Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή:www.capital.gr