Χριστόφιας: Ερευνα και λύσεις για τον τραπεζικό τομέα προωθεί η Κυβέρνηση

Συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκληθεί από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ διερωτάται “ποιο αόρατο χέρι κρατούσε τις τράπεζες μας μακριά από τα κυπριακά ομόλογα και τις οδηγούσε στα ελληνικά;” και εκφράζει φόβους ότι οι Τράπεζες θα οδηγηθούν σε οδυνηρές αποφάσεις.

Σε χαιρετισμό στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αποτελεί πρώτιστη οικονομική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να διατηρήσει την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Πολλά, υπέδειξε, θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επέκρινε για άλλη μία φορά την αρμόδια εποπτική αρχή για ανεπάρκεια στην άσκηση του εποπτικού της ρόλου, φωτογραφίζοντας τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Αναφέρθηκε και στις ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι «τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν αποτέλεσμα και της χωρίς μέτρο επιδίωξης πρόσκαιρου κέρδους».

Καλούμαστε σήμερα, τόνισε, να αντιμετωπίσουμε σοβαρές ζημιές με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

ETYK:Ποιο αόρατο χέρι κρατούσε τις τράπεζες μας μακριά από τα κυπριακά ομόλογα και τις οδηγούσε στα ελληνικά;

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστή, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι τα μεγάλα ρίσκα είναι για τους τζογαδόρους και όχι για τις τράπεζες.

Δεν έπρεπε, υπέδειξε, αφού εμφανίστηκε η κρίση να επιτρέπουμε τα νέα μεγάλα επικίνδυνα ανοίγματα, που κατέληξαν σήμερα μεγάλες πληγές στο σώμα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ακόμα και οι διοικήσεις των τραπεζών, είπε, δεν αφουγκράστηκαν τα μηνύματα των καιρών. Συνέχισαν κοντόφθαλμα να παίρνουν αποφάσεις με μεγάλο ρίσκο, οι οποίες με την κοινή λογική νοσούσαν.

Τα κυπριακά ομόλογα, που έχουν οι τράπεζες μας, είπε, είναι πολύ λίγα. Μήπως η κυπριακή οικονομία ήταν πιο επικίνδυνη από την ελληνική, διερωτήθηκε και πρόσθεσε ποιο άραγε αόρατο χέρι κρατούσε τις τράπεζες μας μακριά από τα κυπριακά ομόλογα και τις οδηγούσε στα ελληνικά ;

Πρέπει, υπέδειξε, να συσταθεί μία διερευνητική επιτροπή για να καταδείξει τα λάθη, τις ευθύνες και πιθανότατα τις θεραπείες, πριν φτάσουμε στην αναγκαιότητα να παρέμβει το κράτος για να στηρίξει τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η δύσκολη θέση των Κυπριακών Τραπεζών θα οδηγήσει τις Διοικήσεις σε οδυνηρές αποφάσεις, εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν αγοραστές σ’ όλες τις θυγατρικές τους ή τουλάχιστον στις περισσότερες.

«Αρα η ανάγκη των Τραπεζών να εξασφαλίσουν μετρητά θα τις αναγκάσει να αποξενωθούν κερδοφόρα κομμάτια ενώ θα τους μείνουν στα αζήτητα θυγατρικές οι οποίες είναι ήδη προβληματικές και ζημιογόνες», είπε.

Εκανε έκκληση αυτό να γίνει μέσα στο νόμο και τους θεσμούς και με διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα 295 εκατομμύρια κέρδος της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι αυτά οφείλονται κατά 95% στις εργασίες της Τράπεζας στην Κύπρο, δηλαδή από την πραγματική εργασία του προσωπικού. Αυτό πρέπει, είπε, να το έχουν, υπόψη τους όσοι έχουν ως στόχο να επιδιώξουν να ρίξουν το κόστος της κρίσης στους ώμους των τραπεζικών της Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι με τα αποτελέσματα αυτά διευκολύνεται η επιτυχία της ανακεφαλαίωσης της Τράπεζας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το χρονικό όριο της ανακεφαλαίωσης δεν θα είναι σε δύο μήνες και την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του 2012.

Ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε ότι πριν από τρία χρόνια με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΕΤΥΚ, θέλοντας να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση που είχε έρθει, αποφάσισαν να εισφέρουν 500.000.00 ευρώ στην Κυπριακή Κυβέρνηση, κανένας δεν πήρε τα μηνύματα και δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το κάλεσμα και προειδοποίηση.

«Εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι ανταποκρινόμαστε 100% στις φορολογικές μας υποχρεώσεις, παρ’ όλα αυτά, τολμήσαμε μόνοι, πρώτοι, χωρίς δυστυχώς δεύτερη μίμηση να εισφέρουμε και στείλαμε τα μηνύματα και στα μέσα ενημέρωσης και σε όλους τους ειδικούς που κόπτονται σήμερα να μας υποδεικνύουν, όψιμα πάντοτε, τρόπους θεραπείας της οικονομίας», είπε.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι ακόμα και οι διοικήσεις των Τραπεζών, δεν πήραν τα μηνύματα των καιρών και έκαμαν τραγικά λανθασμένες επιλογές που έφεραν όλους στο χείλος της καταστροφής.

Εξέφρασε προβληματισμό για το πώς οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με πεντέμισι δισεκατομμύρια ομόλογα στην Ελλάδα όταν ήταν πεντακάθαρο ότι υπήρχαν προβλήματα και ότι τα κυπριακά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες είναι πολύ λίγα.

«Μήπως η κυπριακή οικονομία ήταν πιο επικίνδυνη από την ελληνική; Ποιό άραγε αόρατο χέρι κρατούσε τις τράπεζες μας μακριά από τα κυπριακά ομόλογα και τις οδηγούσε στα Ελληνικά», διερωτήθηκε.

Είπε επίσης ότι αποτελεί ανάγκη για χάρη της αλήθειας να γίνουν διερευνητικές επιτροπές, να μπουν υπεύθυνα επαγγελματικά όργανα, διεθνούς εμβέλειας, να μελετήσουν το θέμα και το πόρισμα να κατατεθεί σε αρμόδιες επιτροπές, κρατικές ή νομοθετικές, για να αναλυθούν και να παρθούν σωστές αποφάσεις πριν υπάρξει η αναγκαιότητα να παρέμβει το Κράτος για να στηρίξει τραπεζικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι με αυτήν η ΕΤΥΚ τόλμησε να καθηλώσει τις μισθολογικές απαιτήσεις και τους ίδιους τους μισθούς του συνόλου των τραπεζικών, θυσιάζοντας με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες, ουσιαστικά δικαιώματα και το κόστος των συναδέλφων είναι πέραν του 15% στους μισθούς αλλά και στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

«Παράλληλα τολμήσαμε και πάλι να διασφαλίσουμε με περισσότερη σιγουριά το μέλλον των συναδέλφων αφού μετατράπηκε το εγγυημένο Συνταξιοδοτικό ωφέλημα (εφ’ άπαξ) σε Ταμείο Προνοίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που έθεσαν επιτακτικά στις ίδιες τις διοικήσεις την ανάγκη να κάνουν τις δικές τους θυσίες, στο τέλος κάποιες Διοικήσεις συνεχίζουν να υπερ-αμείβουν μικρές ομάδες με υπερβολικά ψηλούς μισθούς και bonus, συρρικνώνοντας παράλληλα τα ωφελήματα των εργαζομένων.

«Είναι απαράδεκτο. Αν οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν περικοπές πρέπει να περιορίσουν τα ωφελήματα που παραχωρούν στα ανώτατα διοικητικά στελέχη, μέσα σε συμφωνημένα πλαίσια. Δεν μπορεί να δίνουμε 40.000 ευρώ το χρόνο, αύξηση σε κάποιους, μέσα στο αποκορύφωμα της κρίσης και από την άλλη να προσπαθούμε να μειώσουμε 10 και 20 ευρώ τον κάθε χαμηλόμισθο», είπε.

Αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος σε εποχές κρίσης, ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε την απογοήτευσή του αφού όπως είπε στην Κύπρο σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται μη ικανοποιητικά συντονισμένο, μη ικανοποιητικά ομαδοποιημένο και φυσικά μη ικανοποιητικά αποτελεσματικό.

«Πιστεύουμε ότι μέσα σ’ αυτή την κρισιμότητα των καιρών δεν έχουμε την πολυτέλεια των αυτοσχεδιασμών αλλά είμαστε υποχρεωμένοι, οργανωμένα και προγραμματισμένα να συντονίσουμε τη δράση και τις αντιδράσεις μας», είπε και προανήγγειλε πρωτοβουλίες της ΕΤΥΚ ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αυξήσει τη συνοχή του.

Αναφερόμενος στην αλλαγή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των τραπεζικών από εγγυημένου ωφελήματος σε Ταμείο Προνοίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιου που τροποποιούσε το νόμο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων όπου προβλεπόταν ρητά ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να εκπροσωπούνται στη Διαχειριστική Επιτροπή αυτών των Ταμείων με το 1/3.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να στερείται στους εργαζόμενους το δικαίωμα διοίκησης των Ταμείων Προνοίας τους και να αναλαμβάνουν μέρος της διαχείρισης, εκπρόσωποι των Διοικήσεων.

Αναφερόμενος στο διορισμό του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφέροντας ότι πρόκειται για
έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη που γνωρίζει πολύ καλά την κυπριακή πραγματικότητα, την κουλτούρα της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ευχόμαστε μέσα από τις πρωτοβουλίες του να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να ανακτήσει την εκτίμηση και την αξιοπιστία των ξένων αγορών. Ελπίζουμε τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν και να ασκήσει το εποπτικό του ρόλο προτάσσοντας το συμφέρον του συνόλου του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας», είπε ο κ. Χατζηκωστής.

Μιχάλης Πήλικος ΓΔ ΟΕΒ: “Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες σύντομα”