Χωρίς καμία δυναμική το ΧΑ

Αρνητικές τάσεις επικρατούσαν το πρωί της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει περιορισμένο ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, ενώ αρνητικά επηρεάζει το κλίμα η υποβάθμιση της Ισπανίας, η οποία έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Απουσία ειδήσεων και λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, αναμένουμε μια συνεδρίαση με ανάλογα χαρακτηριστικά σήμερα», ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί οριακά στις 696,57 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο κοντά στο 1%.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 13:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, το υπουργικό αναμένεται να αποφασίσει με ποια μορφή θα λάβουν τα 18 δισ. ευρώ οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 0,20% στις 696,66 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε μόλις 16,66 εκατ. ευρώ.

Η S&P υποβαθμίζει την Ισπανία και ζητεί μέτρα από την ΕΕ

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε την Πέμπτη η Standard & Poor’s, επικαλούμενη ανησυχίες για επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας μεγαλύτερη του αναμενόμενου εξαιτίας της ύφεσης και των προβλημάτων του τραπεζικού κλάδου.

ΔΕΗ

Ανάσα ρευστότητας θα δώσει η κυβέρνηση στην ΔΕΗ, καθώς σχεδιάζει να επιστρέψει τα 200 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η επιχείρηση τον Μάρτιο για το έκτακτο τέλος ακινήτων, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή.

Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει βρετανικού τύπου ιδιωτικοποίηση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εξετάζει την διάσπαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης δρομολογίων της σε διαφορετικές εταιρίες προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης και να παρακάμψει τεχνικά εμπόδια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες από την Standard & Poor’s αργά την Πέμπτη πυροδοτούσε απώλειες στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Στις 10:23 ώρα Ελλάδας o δείκτης των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών FTSEurofirst 300 υποχωρούσε 0,51%.