Χωρίς νερό για 10η ημέρα ο Βόλος – Κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κάρλα

  Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει για δέκατη ημέρα ο Βόλος. Τα νερά που φτάνουν στις βρύσες των σπιτιών κατά διαστήματα είναι ακατάλληλα και, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιστημόνων, δεν ενδείκνυνται ούτε για στοιχειώδη χρήση.

  Την ίδια ώρα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

  Μέσα στον Βόλο, όπου η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αφού ο όγκος της λάσπης είναι τεράστιος.

  Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη, Παλαιά, Αγιος  Παντελεήμονας, Οινόπνευμα, Καλλιθέα, Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

  Μέσα στο λιμάνι του Βόλου αλλά και σε μαρίνες σκαφών και δεκάδες ακτές της περιοχής η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι καλυμμένη από φερτά υλικά που κατέβασαν τα ποτάμια από το Πήλιο, καθιστώντας τον Παγασητικό -σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου0 θάλασσα που χρήζει προσοχής για την κίνηση σκαφών.

  Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα βόρεια της Μαγνησίας στη λίμνη Κάρλα, όπου το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του Θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

  Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους.

  Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

  Σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τους ειδικούς, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960, όταν άρχισε η αποξήρανσή της, που αποδείχθηκε αποτυχημένη και 50 χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή μεγάλου ελεγχόμενου ταμιευτήρα, που εγκαινιάστηκε το 2018.

  Στο Πήλιο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις. «Με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα, και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, πάνω των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία “Daniel”. Άλλωστε ο πρώτος στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεγκλωβισμοί πολιτών σε κίνδυνο έχει επιτευχθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται. Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα “Καλοκαιρινός” στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων» δήλωσε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης.

  Παράλληλα από την Αστυνομία τρία άτομα συνελήφθησαν στον Βόλο την ώρα που λεηλατούσαν εγκαταλειμμένο σπίτι λόγω των πλημμυρών. Οι τρεις συλληφθέντες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού και εισήλθαν στο εσωτερικό με σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

  Άλλοι επίσης επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και για τον λόγο αυτό από το γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου καταγγέλθηκε με ανακοίνωση ότι άγνωστα άτομα τηλεφωνούν σε πολίτες και προθυμοποιούνται να τους διευκολύνουν ως πλημμυροπαθείς για να πάρουν άμεσα οικονομική ενίσχυση που δήθεν χορηγεί ο δήμος και προς τούτο θα πρέπει να τους δώσουν λογαριασμό τραπέζης με κωδικούς. «Επειδή πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας για απάτη καλούμε τους πολίτες να προσέχουν και να μη δίνουν προσωπικά τους στοιχεία. Ούτως ή άλλως, η διαδικασία των όποιων αποζημιώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με τηλεφωνικές κλήσεις» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.