Χωρίς φάρμακα καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και υπερτασικοί

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς. Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κατήγγειλαν την Δευτέρα, ότι τουλάχιστον 163 σκευάσματα λείπουν από την ελληνική αγορά, μεταξύ των οποίων αντικαρκινικά, καρδιολογικά και φάρμακα για την υπέρταση.

«Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Κων. Λουράντος, ο οποίος σημείωσε ότι έχει σταλεί σχετικό έγγραφο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

Η επιστολή
Στην επιστολή τους προς τον ΕΟΦ οι εκπρόσωποι του ΦΣΑ αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται πολλές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καθημερινά αυξάνονται, αποτελώντας έτσι ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα του φαρμακείου.

 

Ο ΕΟΦ, σημειώνεται, «είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ομαλό εφοδιασμό των φαρμακείων με τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.
Ο έλεγχος της αγοράς, προϋποθέτει βεβαίως καταγγελίες, όμως δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση οι συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων από οποιαδήποτε πλευρά και αν το δει κανείς.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για το γεγονός αυτό, καταγγέλλοντας το και ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΕΟΦ.
Σήμερα, που η οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων είναι δεδομένη, χωρίς δική τους ευθύνη αλλά με υπαιτιότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, η λύση που βρίσκουν οι φαρμακαποθήκες είναι η παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων, αφού αυτή συνοδεύεται από πληρωμή τοις μετρητοίς.
Αποτελεί επίσης, μεγάλο πρόβλημα και ο ελλιπής εφοδιασμός της αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού όπως φαίνεται, εκτός του ότι η χώρα μας αποτελεί ‘επισφαλή τόπο διάθεσης των προϊόντων τους, οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφέρει η διοχέτευσή τους.
Επιπλέον, ο εκβιασμός των τελευταίων, να ζητούν για τον εφοδιασμό των φαρμακείων μας, φωτοτυπίες συνταγών, με άμεση καταβολή του αντιτίμου, εκτός του ότι είναι αντιδεοντολογικό, είναι και παράνομο.
Το ιατρικό απόρρητο δεν αφορά μόνο τη διάγνωση, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή».

 

Κατεβασμένα τα ρολά
Κλειστά θα μείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, τα φαρμακεία όλης της χώρας, εξαιτίας των οφειλών του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από την ίδια μέρα δεν θα χορηγούνται φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Οι ασθενείς – ασφαλισμένοι του εν λόγω Ταμείου θα αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

 

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει 250 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάρτιο και επιπλέον 250 εκατομμύρια από το 2011. Μόνο στους φαρμακοποιούς της Αττικής, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 74 εκατομμύρια ευρώ για τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

 

Ο κ. Λουράντος επανέλαβε ότι τα φαρμακεία βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, δείχνοντας μία στολή κρατουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, λόγω χρεών, αυτή θα είναι η νέα στολή των φαρμακοποιών.