>Χ.Α.: Αντιδρούν οι τράπεζες

>
Από τα νέα χαμηλά 14ετίας που σημείωσε χτες επιχειρεί να απομακρυνθεί την Πέμπτη ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α., ενισχυμένος νωρίτερα σε ποσοστό έως και 3%.

Με κέρδη που ξεπερνούν το 3% διαπραγματεύονται οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, ενώ σε ποσοστό άνω του 2,5% ενισχύονται και οι τίτλοι των Τρ. Κύπρου και ΕΤΕ.

Με τζίρο που δείχνει να ανακάμπτει από τα απαξιωτικά επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ο Γενικός Δείκτη ανακτά το επίπεδο των 1,400 μονάδων, κινούμενος ανοδικά έως και 0,86%.

«Η αγορά χθες σημείωσε νέο χαμηλό στην συνολική αποτίμησή της, αν και ο Γενικός Δείκτης δεν προσέγγισε την περιοχή των 1350 μονάδων της 11ης Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις τραπεζικές αποτιμήσεις οι οποίες βρίσκονται πλέον σε νέα χαμηλά πολλών ετών και οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης» σχολιάζει στο πρωινό της δελτίο η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
«Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται για μια ακόμα φορά φέτος σε ένα σημείο τοπικής υποτιμητικής υπερβολής» προσθέτει η χρηματιστηριακή, η οποία εκτιμά ότι «αποτελεί ευκαιρία αγορών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Όπως αναφέρει η Πήγασος, «πέρα από τα τεχνικά δεδομένα, τα θεμελιώδη των τραπεζών έχουν ήδη υποστεί ένα αρκετά εκτεταμένο ‘κούρεμα’ το οποίο ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό –ίσως και παραπάνω από το εκτιμώμενο σε κάποιες περιπτώσεις- τις ακραίες εκτιμήσεις της αγοράς για μια αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Η ανοδική αντίδραση που αναμένουμε θα είναι σφοδρότατη και θα έχει ικανό μέγεθος χρόνου ώστε να αναπτυχθεί σε ένα μεγαλύτερο εύρος μονάδων από το συνηθισμένο αναιμικό εύρος των δύο συνεδριάσεων».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,60% στις 1.408,45 μονάδες, μετά από εναλλαγές προσήμου σε εύρος διακύμανσης 18,5 μονάδων.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 33,2 εκατ. τεμαχίων (εκ των οποίων 23,57 αφορούν «πακέτο» για το 2,1% της Τρ. Πειραιώς), ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 50,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά 49 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 32 υποχωρούν και 23 διατηρούνται αμετάβλητες.