Χ.Α.: Στο κόκκινο οι τράπεζες

Το “θολό” τοπίο αναφορικά με τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επιφέρει και σήμερα πλήγμα στις ήδη “λαβωμένες” τραπεζικές μετοχές και υποχρεώνει το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε νέες απώλειες. Πτώση άνω του 6% για τον δείκτη των τραπεζών.

Η αγορά αποδεικνύει ότι αδυνατεί να ξεφύγει από τους χαμηλούς τζίρους και τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Στελέχη του χώρου επισημαίνουν ότι το κλίμα θα παραμείνει υποτονικό, χωρίς σημαντικούς καταλύτες, τόσο εξαιτίας της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, όσο και λόγω των επερχόμενων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Τονίζουν δε, ότι οι σημαντικοί παράγοντες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πολλοί και όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση της διαδικασίας, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί τόσο για τις τραπεζικές μετοχές, όσο και για το ταμπλό. Η μεγάλη ανησυχία αφορά τις τιμες στις οποίες θα γίνουν οι ΑΜΚ αλλά και άλλες “λεπτές” παράμετροι, σημειώνουν.

«Δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας στην χθεσινή συνεδρίαση τόσο σε επίπεδο τάσης όσο σε επίπεδο ειδησεογραφίας διατηρώντας το άνευρο σκηνικό διακυμάνσεων και συναλλαγών στην ελληνική αγορά», σημειώνει η Beta Securities.

«Από την άλλη πλευρά η διατήρηση του σχετικά στενού εύρους διακύμανσης αποδίδεται και στην εναλλαγή πρωταγωνιστών που λειτουργούν ως αντίβαρο στις τραπεζικές πιέσεις δημιουργώντας κάποιες μικρές εστίες αγοραστικού ενδιαφέροντος», προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 758,81 μονάδες με απώλειες 1,11%. Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο ΧΑ όγκος 25,3 εκατ. τεμαχίων αξίας 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 43 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, 74 υποχωρούν και 34 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται έντονα πτωτικά σε ποσοστό 5,72% στις 331,27 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Eurobank σε ποσοστό 13,12% στα 0,6960 ευρώ και ακολουθεί η Alpha Bank υποχωρεί κατά 9,52% στα 1,1400 ευρώ. Η μετοχή του ΤΤ χάνει 9% στα 0,4450 ενή η Πειραιώς σημειώνει πτώση 8,48% στα 0,3020 ευρώ. Η ΕΤΕ υποχωρεί 4,39% στα 2,1800 ευρώ.