«Ψαλίδι» 6,7% στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων από Τετάρτη

Για χρυσή τομή και αμοιβαίο όφελος εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς κρατική παρέμβαση ή προσφυγή στη διαιτησία, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο του εμπορίου.

«Οι μικρομεσαίοι εργοδότες του ελληνικού εμπορίου καταφέραμε με ειλικρίνεια να βρούμε οδούς συνεννόησης με τους εργαζόμενους, ανοίγοντας νέους δρόμους στις διαπραγματεύσεις και κρατώντας τις συλλογικές συμβάσεις ζωντανές» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο οργανώσεις.

Η Σύμβαση προβλέπει, όπως είναι γνωστό, μειώσεις αποδοχών κατά 6,7% και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2009. Ενδεικτικά, για τους πωλητές ο βασικός εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 860 ευρώ (651,53 καθαρά), για το προσωπικό γραφείου στα 793 (603,52 καθαρά), για τις γραμματείς στα 843 (639,36 καθαρά) και για τους λογιστές στα 941 ευρώ (709,59 καθαρά).

Η νέα κλαδική σύμβαση αφορά 800.000 εργαζόμενους στο εμπόριο και ισχύει από μεθαύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου. Σε ξεχωριστή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι της αγοράς καταφέραμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύουμε ότι θα μας ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι κλάδοι».