Ψυχρό κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζιτών – Πιέζει ο Σταικούρας για επιτόκια καταθέσεων, προμήθειες, ρυθμίσεις οφειλών – Χωρίς πολιτικούς “συμμάχους” οι τράπεζες

Δεν φαίνεται να διανύουν και τις πιο θερμές τους σχέσεις οι επικεφαλής των τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκλογές πλησιάζουν, οι δανειολήπτες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των επιτοκίων σε δάνεια που έχουν πάρει με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι χιλιάδες επίσης δανειολήπτες που τα δάνειά τους πέρασαν στα funds πιέζονται αφόρητα, οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών καρκινοβατούν, η τιμολόγηση υπηρεσιών από τις τράπεζες ειδικά στις προμήθειες δημιουργεί αρνητικά σχόλια και η Αντιπολίτευση έχει …ανέβει στα κάγκελα είτε προτείνοντας ανεφάρμοστες λύσεις, είτε βγάζοντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το παλιό σλόγκαν “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”.

Είναι γνωστό ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έγινε χθες  μία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με τον υπουργό Χ.Σταικούρα και στελέχη του, στην οποία μετείχαν  ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης ο διευθύνων σύμβουλος της  Eurobank Φ. Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π. Μυλωνάς και εκ μέρους της Πειραιώς ο Γ. Κρητικός (ο Χ.Μεγάλου βρίσκεται σε περιοδεία με στελέχη της τράπεζας στην Κρήτη).

“Κομψά”, εκ μέρους της κυβέρνησης τέθηκαν οι στόχοι της να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, να εξασφαλιστεί  ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να υπάρξει επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων για ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών και να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, δεδομένων των αυξήσεων που ήδη πέρασαν στις χορηγήσεις.

Ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη, οι τράπεζες δεν έβγαλαν. Έβγαλε όμως το υπουργείο, μέσω “πηγών” του.

Και σε αυτή την ανακοίνωση, λέγονται όσα …θέλει να ακούσει ο κόσμος. 

-«Κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος»

-“Το επόμενο χρόνο θα έχουμε μεν θετική ανάπτυξη αλλά πολύ μικρότερη από αυτή που έχουμε φέτος ενώ πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα μπουν σε ύφεση. Πριν έρθει η οικονομική επιβράδυνση θα πρέπει να γρήγορα να βρούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα”.

-“Θα πρέπει να καταλάβουν οι τράπεζες ότι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να ενεργοποιηθούν”.

-“Το υπουργείο θα περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για όλα αυτά και κυρίως για την προοπτική εφαρμογής ενός τρίτου προγράμματος «γέφυρα» με επιδότηση επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες, που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων οφειλών”.

Και βέβαια, θα υπάρξει κάποια στιγμή νέα σύσκεψη.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και μία έστω λύση σε ένα από τα προβλήματα που τέθηκαν. Λύση, στα πρότυπα που θέλει οπωσδήποτε η κυβέρνηση, προκειμένου να την παρουσιάσει στο εκλογικό σώμα ως απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται από την Αντιπολίτευση ότι στηρίζει τους τραπεζίτες.

Στην αγορά κυκλοφορεί σενάριο που προβλέπει κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]