>Όλα δείχνουν Παπαδήμο – ΩΡΑ 13.20: Άρχισε το υπουργικό συμβούλιο

>


Με μια ώρα και είκοσι λεπτά καθυστέρηση άρχισε το (τελευταίο) ίσως με αυτή την σύνθεση υπουργικό συμβούλιο. Αίσθηση προκάλεσε ότι 5 λεπτά μετά την εναρξή του, ο πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα. Όμως πολύ γρήγορα επέστρεψε. Πιθανότατα κάποιο τηλεφώνημα…

Από την ώρα άφιξης του Λ. Παπαδήμου χθες το απόγευμα στις πέντε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ξεκίνησε ένα “όργιο φημών” με αποτέλεσμα σε κάθε μετακίνηση τόσο του ίδιου, όσο και του Γ. Παπανδρέου ή του Α. Σαμαρά όλοι μιλούσαν για “πιθανή συνάντηση”.
Λίγο μετά τις 10 μια ακόμη πληροφορία εντός ή εκτός εισαγωγικών διαδόθηκε και μιλά για συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο.

Λίγο πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (άρχισε 13.20), μιλώντας στο Newsit, ανεξάρτητη πηγή που θεωρείται αξιόπιστη, δήλωνε ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επιλογή Παπαδήμου. “Υπάρχει περίπτωση”, είπε, “να ανακοινωθεί όνομα έκπληξη που δεν έχει ακουστεί όλες αυτές τις ημέρες”.

Έτσι, στο παιχνίδι μπαίνει και το όνομα του καθηγητή ευρωπαϊκού δικαίου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή.

Μιλώντας στο πρωινό του Αντέννα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε με νόημα ότι “το θέμα του Πρωθυπουργού θα κλείσει άμεσα, περιμένουμε τις ανακοινώσεις”.

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ο κ. Παπαδήμος έχει “κλειδώσει” και αποσυνδέουν την άφιξη του κ. Ρουμελιώτη στην Αθήνα με πιθανή του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, λένε, ότι έρχεται μεταφέροντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ τόσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την συμμετοχή του ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Πάντα σε επίπεδο φημών όμως γίνεται λόγος για “θέμα ωρών”. Κάποιοι δείχνουν την ώρα του υπουργικού συμβουλίου, και λένε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο.

Τρία είναι τα σενάρια που “παίζουν”

Το ένα θέλει την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Πρωθυπουργού λίγο πριν τη σύγκληση του υπουργικού και αμέσως μετά τον Γ. Παπανδρέου να ζητά τις παραιτήσεις των υπουργών για τη σύσταση της νέας Κυβέρνησης.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι θα γίνει η διαδικασία “ανάποδα”. Ότι πρώτα θα παραιτηθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση και στη συνέχεια με ανακοίνωση της Προεδρίας τη Δημοκρατίας θα μάθουμε και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. Πάντως, ο κ. Παπούλιας είναι από τις 12.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.