>Όλι Ρεν: Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει

>

Αυτό υποστήριξε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα και τόνισε ότι η Ευρώπη «προτιμά» μια εθελοντική και πρώτα απ΄όλα ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

“Το καλοκαίρι λέγαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα έχει χειροτερέψει εξαιτίας της λήψης διαφόρων μέτρων” δήλωσε ο Όλι Ρεν στην εφημερίδα Kauppalenti.

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε, μέσω συνέντευξης του στην Χάντελσμπλατ, Γαλλία και Γερμανία να συμφωνήσουν για τους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης, καθώς οι μεταξύ τους διαφωνίες δημιουργούν προσκόμματα στις προετοιμασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Κυριακής, παρά τις διαβεβαιώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε “πλήρη συμφωνία”.

Ουσιαστικά, ο Ολι Ρεν απορρίπτει τη θέση της Γαλλίας. “Οφείλουμε να δώσουμε προσοχή σε ό,τι επιτρέπεται και σε ό,τι δεν επιτρέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες…Μία ευθεία σχέση ανάμεσα σε μία αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να είναι δύσκολη”, λέει ο Ρεν.

Η Γαλλία θέλει το Ταμείο να πάρει χαρακτηριστικά τράπεζας ώστε να έχει τη δυνατότητα να δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ιδέα που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, πάντως, το σενάριο αυτό έχει πλέον εγκαταλειφθεί.