Όχι σήμερα οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αποκλείσθηκε οριστικά το ενδεχόμενο να υπάρχουν τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο ανεπίσημος αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την 10/4 ως ημέρα καταληκτική για την οριστικοποίηση των όρων της διαδικασίας.

Η οριστικοποίηση των αποφάσεων – εκτός απροόπτου – “δεν προλαβαίνει να γίνει πριν από το Πάσχα παρ΄ ό,τι οι σχετικές διαπραγματεύσεις επιδιώκουν την ολοκλήρωση των βασικών στοιχείων της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες…”.

Ο ρόλος της τρόικα και του κ. Μπόμπ Τράα (ΔΝΤ) στις διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για τον λόγο αυτό το “τεχνικό κλιμάκιο” που ήρθε χθες έχει πυκνώσει τις συναντήσεις τόσο με την κυβέρνηση και τις τράπεζες όσο και με τον ειδικό σύμβουλο (Deutsche Bank) που έχει αναλάβει να παράσχει εναλλακτικές “λύσεις” σε τρία κυρίως μέτωπα:

* το πως θα μειωθεί ο όγκος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί τελικά να βάλει σε πρώτη φάση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

* τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών “με ποιοτικά κεφάλαια” σε ποσοστά οπωσδήποτε 10% και πάνω ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε τράπεζας (και τα κεφάλαια που θα χρειασθεί)

* την διασφάλιση σε κάθε περίπτωση της λειτουργίας των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους “με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια” και όχι με την λογική των κρατικών τραπεζών.

Ιδιαίτερα για το τρίτο σημείο η τρόικα έχει ρίξει μεγάλο βάρος καθώς θεωρεί ότι αυτό “δεν διασφαλίζεται επαρκώς μόνο από το γεγονός ότι η στελέχωση των διοικητικών οργάνων του ΤΧΣ θα γίνει με διεθνείς διαγωνισμούς…”.

Οι τράπεζες θα διακριθούν με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ σε υγιείς και μη υγιείς και στην λογική αυτής της διάκρισης θα κεφαλαιοποιηθούν είτε από το ΤΧΣ είτε θα μπουν σε διαδικασίες εξορθολογισμού που θα περιλαμβάνουν εκκαθαρίσεις και συγχωνεύσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε θα προηγηθεί η κεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών έτσι ώστε εάν και εφόσον χρειασθεί, να είναι σε θέση αυτές να απορροφήσουν τα βιώσιμα “τμήματα” των μη υγιών τραπεζών.

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι στην συνολική διαπραγμάτευση έχει ενταχθεί και συζητείται το αίτημα ορισμένων ξένων τραπεζών με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του ΤΧΣ και για δική τους ανακεφαλαιοποίηση για το μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το θέμα αντιμετωπίζεται προς το παρόν θετικά αλλά θα εξετασθεί κατά περίπτωση.

Στο μεταξύ τραπεζικοί αναλυτές αμέσως μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους προς την Ελλάδα, για να αξιολογήσουν την δεύτερη φάση ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς υπάρχει διαδεδομένη η άποψη ότι το “ελληνικό πείραμα” και τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν “μοντέλο” και για άλλες περιπτώσεις στην Ευρωζώνη…

Του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr