>Όχι στην ενίσχυση του EFSF από τον Ότμαρ Ισινγκ

>

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ότμαρ Ίσινγκ, δήλωσε σήμερα πως εάν επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (EFSF) να ενισχυθεί με κεφάλαια από την ΕΚΤ αυτό θα αποτελούσε καταπάτηση της Συνθήκης που κυβερνά την νομισματική ένωση και θα μπορούσε να οδηγήσει στον υπερπληθωρισμό.

Ότμαρ ΊσινγκΌτμαρ ΊσινγκΟ Ίσινγκ, ο οποίος χειρίστηκε το πανίσχυρο οικονομικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ στο εξαμελές εκτελεστικό της συμβούλιο ως το 2006, διευκρίνισε πως εάν δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια ώστε να του επιτρέπεται η συμμετοχή στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (γαλλική πρόταση), αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

«Η Συνθήκη που κυβερνά την ΟΝΕ απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα» έγραψε στην γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αυτό.

«Οποιοσδήποτε σκέφτεται να καταργήσει αυτή την απαγόρευση ανοίγει τις πύλες σε κράτη και τους πολιτικούς στην εκτύπωση χρήματος. Μία ματιά στην ιστορία του χρήματος – ιδιαίτερα τη Γερμανική ιστορία – αρκεί για την μέτρηση των αναπόφευκτων συνεπειών».

Από τη δεκαετία του 1920 – όταν η Γερμανία αντιμετώπισε το φάσμα του υπερπληθωρισμού και χρειαζόταν ένα βαρέλι χαρτονομίσματα για να αγοράσει κανείς ένα καρβέλι ψωμί – οι Γερμανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό.