Έχετε καταθέσεις στη UBS; Ετοιμαστείτε για πιστοποιητικό φορολογικής νομιμότητας

Αίτημα προς τους πελάτες της, που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν τραπεζική σχέση στην Ελβετία, να της προσκομίσουν πιστοποιητικά για τη φορολογική νομιμότητα της περιουσίας που διατηρούν στην τράπεζα, έχει απευθύνει η UBS, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την ελβετική οικονομική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft, ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης πλούτου της UBS, Γιργκ Τσέλτνερ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, εκτός της Ιταλίας και της Ελλάδας, θα το έχουν πράξει έως το τέλος του έτους.

To Bloomberg αναφέρει ότι η UBS αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για «ξέπλυμα» χρήματος και διευκόλυνση φοροδιαφυγής πελατών της.

Εφετείο στο Παρίσι επικύρωσε χθες δικαστική απόφαση του Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Νο1 τράπεζα της Ελβετίας πρέπει να καταθέσει το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ ως εγγύηση έναντι της ποινής που ενδεχομένως θα της επιβληθεί για την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρήματος.

«Η UBS είναι πολύ απογοητευμένη από την απόφαση», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση και ότι θα αντιμετωπίσει την έρευνα. Στην ανακοίνωσή της, η UBS υποβάθμισε την έρευνα ως μία «εξαιρετικά πολιτικοποιημένη διαδικασία» που δεν ακολουθεί «στοιχειώδεις πτυχές του δικαίου».

Γάλλοι ανακριτές ζήτησαν την καταβολή της εγγύησης από την ελβετική τράπεζα μετά τη διακοπή τον Ιούλιο των διαβουλεύσεων για την επίτευξη ενός διακανονισμού, καθώς η UBS αρνήθηκε να παραδεχθεί την ενοχή της, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.