ΒΟΥΛΗ: Πέρασε η δίμηνη παράταση του Μνημονίου – Χαμός με τις 103 τροπολογίες που κατατέθηκαν!

Συνολικά κατατέθηκαν 103 τροπολογίες κατατέθηκαν στο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια. Από αυτές έγιναν δεκτές 25, μεταξύ των οποίων εκείνη του υπουργείου Οικονομικών για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου.

Προηγήθηκε διαμάχη μεταξύ του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το κείμενο συμφωνίας που υπέγραψε για δίμηνη παράταση του μνημονίου εμπεριέχει απαράδεκτες δεσμευτικές ρήτρες για τη χώρα.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε τις ρήτρες που ζήτησαν οι δανειστές μας και υπέγραψε συμφωνία που μειώνει την ελληνική κυριαρχία και το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να δοθεί η δίμηνη παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία περιουσιακών στοιχείων ακόμα και αυτών που θα αποκτηθούν στο μέλλον.

Ακόμη, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να υπαχθούν και να ερμηνεύονται όλες οι συμβατικές ή μη, υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από την δεύτερη τροποποιητική σύμβαση σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον κ. Μητρόπουλο ότι ξαναγυρίζει στο 2012 και επαναλαμβάνει τα ίδια ακριβώς που έλεγε και τότε περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Θέλετε να μείνει χρηματοδοτικά ακάλυπτα η χώρα αυτούς τους δύο μήνες; Καμιά δεκαπενταριά ομιλητές σας λένε ότι επίκειται κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς χρηματοδοτικά, θέλετε η χώρα να είναι ακάλυπτη επί κυβέρνησής σας. Αυτό να το κάνετε με δική σας ευθύνη. Όχι με δική μας ευθύνη. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

«Η δεύτερη τροποποιητική σύμβαση είναι απόλυτα ίδια με την προηγούμενη. Αυτό που κάνει είναι να καλύψει χρηματοδοτικά τη χώρα χωρίς άλλη επιβάρυνση. Αυτό που έπρεπε να απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε δύο μήνες, το μνημόνιο τελειώνει. Η ενεργοποίηση θα γίνει μόνο σε περίπτωση που η χώρα δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Μεταξύ των υπουργικών τροπολογιών που ψηφίσθηκαν ήταν:

  • Του υπουργείου Οικονομικών για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, καθώς και την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  • Του υπουργείου Πολιτισμού για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Του υπουργείου Μεταφορών για την παράταση του μέτρου απόσυρσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχθηκε τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, Θανάση Μπούρα και του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, για την επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ πρώην εργαζομένων της Αττικό Μετρό που είχαν απολυθεί το 2010.

Επίσης, από τις βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές και ψηφίσθηκαν, αφορούν:

  • Τη δημιουργία δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία.
  • Ευνοϊκότερη φορολόγηση για τις μονάδες φωτοβολταϊκών.
  • Δίμηνη παράταση για την προσαρμογή των ταμείων των ενστόλων στις διατάξεις.
  • Πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών και υπηρεσιών υγείας με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.
  • Ίδρυση Πλημμελειοδικείου στην Κοζάνη.
  • Επ’ αόριστον παράταση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
  • Διορισμοί στο ΕΣΥ με έλεγχο δικαιολογητικών από το συμβούλιο κρίσεων.