Βγήκε από τη φυλακή με 2ήμερη άδεια ο Κουφοντίνας – Θύελλα αντιδράσεων

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με υποχρεωτική παρουσία δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων.

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ).

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο , ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαια κρίση. Κρίνοντας με βάση τον νόμο και τίποτα παραπάνω χορήγησε την άδεια» δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ , έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο, την άσκηση του δικαιώματός του, και να πάψουν να φωνασκούν και να ασχημονούν στα κανάλια» είπε η κ. Κούρτοβικ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.

«Το κοινό περί δικαίου αίσθημα που παίζει στα κανάλια δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε πως στο παρελθόν υπήρχαν αρκετές αρνήσεις σε αιτήματα χορήγηση άδειας οι οποίες «στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος».

Όπως σημείωσε, ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια και οι δηλώσεις μετάνοιας αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση άδειας.

«Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Διήμερη άδεια έχει ζητήσει να λάβει από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπου εκτίει ποινή, καθώς είναι καταδικασμένος σε έντεκα φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηγετικό στέλεχος της 17Ν, που βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης, ζήτησε διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής και το αίτημα του τέθηκε προς εξέταση από τους αρμοδίους (συμβούλιο) στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα του έγινε δεκτό και ο Δημήτρης Κουφοντίνας αύριο το πρωί αναμένεται, εκτός απροόπτου, να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα της φυλακής.

ΗΧΗΡΟ “ΟΧΙ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών”.