Γ.Σταθάκης – ΣΥΡΙΖΑ: “Είμαι πολέμιος της δραχμής” – Οι επισημάνσεις στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ

“Είμαι πολέμιος της δραχμής, δεν τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα επιστροφής στη δραχμή. Ουσιαστικά δεν τέθηκε ποτέ το θέμα αυτό ούτε στην Ευρώπη, παρά τα φοβικά σύνδρομα, ούτε βέβαια τίθεται τώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση, με θέμα «Επενδύσεις: η μόνη διέξοδος για τη χώρα», που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ωστόσο τη θέση του κόμματός του για έξοδο από τον μνημόνιο, ενώ στην κοινή διαπίστωση ότι η χώρα έχει ανάγκη από νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη στρατηγική ανάπτυξη προϊόντων και επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

«Το μνημόνιο απέτυχε στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς παρά το ότι περιείχε αναπτυξιακή ατζέντα, την καθόρισε εξολοκλήρου σε λάθος βάση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υπέστη την πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή δυτικής οικονομίας σε καιρό ειρήνης, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 15 μονάδες. «Το μνημόνιο απέτυχε γιατί δημιούργησε καθεστώς πλήρους αποεπένδυσης στην οικονομία. Η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε παραπλανητική, όπως φάνηκε και από τον αρχικό στόχο που τέθηκε στα 50 δισ. ευρώ και στο β’ μνημόνιο αναπροσαρμόστηκε στα 22 δισ. έχοντας φέρει αποτέλεσμα μόλις 2,1 δισ. ευρώ», είπε, εξηγώντας ότι «δε φταίει το ΤΑΙΠΕΔ ή κυβέρνηση γι’ αυτό αλλά το ότι δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση, καθώς ανάμεσα στο 1995 και το 2008 ιδιωτικοποιήθηκαν τράπεζες, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ. και το 2010 η Ελλάδα διέθετε τον μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα στην Ευρώπη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αποτυχία του μνημονίου και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς «παρά τις μάχες των πρώτων ετών (φορτηγά, φαρμακεία κ.λπ.) το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εν μέσω ύφεσης εγκαταλείφθηκε». Περιγράφοντας τη βασική στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος, όπως επισήμανε, τους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης, ενώ σημείωσε ότι αφετηρία για όλα αυτά θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. “‘Οσο και να μειωθούν οι μισθοί δεν θα έλθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί φθηνό εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει, καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό», ισχυρίστηκε.

Θόδωρος Καράογλου: «Η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται»

Στο μεταξύ, από το βήμα της εκδήλωσης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, είπε ότι η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται και ότι η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να υποδεχτεί επενδύσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου η τρέχουσα περίοδος συνιστά ένα σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, η οποία μετασχηματίζεται από οικονομία της κατανάλωσης σε μία οικονομία με μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή και τις επενδύσεις.

“Έχοντας βιώσει τις επιπτώσεις του σαθρού κρατικοδίαιτου μοντέλου της οικονομίας η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να υποδεχθεί επενδύσεις μεγάλες ή μικρές, εσωτερικές ή εξωτερικές, που στέλνουν το μήνυμα διεθνώς ότι η χώρα αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο», ανέφερε. Σύμφωνα με τον υπουργό ενδεικτικά της αλλαγής του κλίματος και της έντασης του επενδυτικού ενδιαφέροντος με την εφαρμογή και του νέου επενδυτικού νόμου, είναι τα 259 επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ. Επίσης, ως μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στη χώρα ανέφερε και τον αγωγό TAP που, όπως είπε, θα φέρει 1,5 δισ. Ευρώ και θα εξασφαλίσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Ξενοφών Αυλωνίτης: «Ανοδική τάση των επενδύσεων στην αγορά κεφαλαίου»

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η σταθεροποίηση του πολιτικοοικονομικοιύ περιβάλλοντος θα οδηγήσει στην ανάκαμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσω της κεφαλαιαγοράς, με προφανή οφέλη όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για την οικονομία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, σημειώνοντας πως τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα ανέδειξαν τη διοχέτευση επενδύσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Ως πιο αποδοτικές αυτή την περίοδο επενδύσεις μέσω της κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε αυτές στις Εταιρείες Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. «Σήμερα έχουμε πέντε τέτοιες εταιρείες, οι τρεις είναι εισηγμένες και δύο θα πρέπει να εισαχθούν Το συνολικό ενεργητικό τους στις 31/12/13 ήταν 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα προς επένδυση, που συνιστά μεγάλη ρευστότητα”, τόνισε.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΧΑΕ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

“Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι τα ελληνικά “μυαλά”, που θα αφιερώσουν χρόνο και θα διεκδικήσουν χρήματα συνδέοντας την επιχείρηση με τον με επενδυτή», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια- Χρηματιστήριο Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα στις αγορές για την ελληνική οικονομία υποχωρεί.

Ο κ.Λαζαρίδης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, λόγω της ύφεσης των τελευταίων τριών ετών, λειτουργεί ως πλεονέκτημα κεντρίζοντας την προσοχή στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, προσελκύοντας πιθανούς επενδυτές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ελληνικός γενικός δείκτης, είναι ο μοναδικός που δεν ανέκαμψε μετά την μεγάλη πτώση του 2008, αν και τη διετία 2012-2013 πέτυχε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Ζούμε πιθανώς στην τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Είχαμε ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, όμως η υπόλοιπη δραστηριότητα ήταν γύρω από το δημόσιο. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις είναι οι μεγάλες τράπεζες μεγάλες, οι κρατικές ΔΕΚΟ και “σφήνα” επιχειρήσεις, που είναι μονοπωλιακοί ή ολιγοπωλιακοί προμηθευτές του δημοσίου», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, Γιάννης Παπαδόπουλος. «Θα πρέπει να ζητάμε στη χώρα μακροπρόθεσμα κεφάλαια από επενδυτές που θα πιστέψουν στο παραγωγικό δυναμικό, πρέπει να γίνουμε κοινωνία έντασης γνώσης, όχι έντασης εργασίας», σημείωσε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΑΘ.ΣΑΒΒΑΚΗΣ

«Μέσω των επενδύσεων πρέπει να επανέλθουμε στη διάρθρωση της οικονομίας που είχαμε στο παρελθόν, τότε που η οικονομία μας βελτίωνε συνεχώς τη διάρθρωσή της, τότε που οι επενδύσεις ήταν πάνω από το μισό της κατανάλωσης, και όχι στο ποσοστό που είναι σήμερα, δηλαδή στο ένα έκτο της κατανάλωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.