Σε έξι σημαντικές παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωζώνη προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ μιλώντας σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες σε συνέδριο της ΕΚΤ.
«Οι έξι εντολές»
1) Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι πολιτικές για τη βελτίωση της πειθαρχίας των χρηματαγορών με σαφείς κανόνες για bail- ins, η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας σε εθνικό επίπεδο , και έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης ( SRM ) με κεντρική εξουσία στον επιμερισμό των βαρών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Μογκαντάμ η έλλειψη προόδου στο θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM-περιορίζει την αξιοπιστία του SRM και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
2) Η ενεργοποίηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) θα συμβάλει στη διασφάλιση της διαφάνειας και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει να συνδυασθεί δε με μακροπροληπτικά εργαλεία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, που θα μειώσουν τη συσσώρευση των ιδιωτικών ανισορροπιών και τους κίνδυνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
3) Η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών (Macroeconomic Imbalances Procedure ΜΙP) της Ευρωζώνης αν και ευπρόσδεκτη πάσχει από ελλείψεις και απαιτεί μεγαλύτερη έμφαση στην κάλυψη των κενών ανταγωνιστικότητας, αλλά και στη θέσπιση διορθωτικών μηχανισμών.
4) Απαιτείται διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον τραπεζικό τομέα. Έτσι, θα πρέπει να θεσπισθούν νέες αγορές, με συντονισμένες δράσεις πολιτικής, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ρυθμιστικών, νομικών και διαρθρωτικών εμποδίων.
5) Επιβάλλεται μια κεντρική δημοσιονομική πολιτική που θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα αντικυκλικά εργαλεία, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια σοβαρών υφέσεων και οι υπερβολικά χαλαρές πολιτικές κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής επέκτασης.
6) Για να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης , υπάρχει ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών(τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρική ενέργεια). Ειδικά στην αγορά εργασίας υπάρχει ανάγκη εναρμόνισης των κανονισμών, ώστε να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού από ό, τι σήμερα.