Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος δικαιώνει την ελληνική κυβέρνηση – “Όχι” στους εκβιασμούς, “όχι” στον διχασμό

tsipras diaggelmaΗ έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δικαιώνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε στο σημερινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας και κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.  «Σας καλώ να πείτε όχι στα τελεσίγραφα, αλλά και όχι στον διχασμό και την τρομολαγνεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να προσέλθουμε στις κάλπες με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, λέγοντας όχι στα τελεσίγραφα και στο διχασμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφτασε, τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της κοινωνίας και την οικονομίας. Το “ΟΧΙ” σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δε σημαίνει ρήξη αλλά συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σας καλώ να πείτε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς, την εκστρατεία του φόβου και στο διχασμό.

Να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένο να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο. Ο μόνος τρόπος, είπε ο πρωθυπουργός, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος-όπως αναφέρει και η έκθεση του ΔΝΤ-είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί εικοσαετής περίοδος χάριτος Δυστυχώς την πρόταση αυτή δεν μας την παρουσίασαν ποτέ οι θεσμοί στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ-1

Συμφωνία σε 48 ώρες! Βιώσιμη λύση μέσα στην Ευρώπη – Αναδιάρθρωση χρέους-αναπτυξιακό πακέτο

“Σε 48 ωρες μετά το δημοψήφισμα, θα επιτευχθεί συμφωνία. Θα σεβαστώ την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από  την Δευτερα, θα βρίσκομαι  στις Βρυξέλλες για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.

«Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της», είπε ο Πρωθυπουργός απόψε στον ΑΝΤ-1

τονίζοντας  ότι «βεβαίως μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη να προκόψουμε στην Ευρώπη» με καλύτερους όρους.

 

Υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή εδώ και πέντε μήνες έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσει μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο».

Η ελληνική θέση είχε ως στόχο, κατά τον Πρωθυπουργό:

  1. να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Να μην είναι μέτρα λιτότητας.
  2. να έχουμε ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης.
  3. αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους. Να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές και αγορές ότι η συζήτηση περί GREXIT  τελείωσε
  4. να έχουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο.

ΕΚΑΝΑ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών.

 

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Επιπλέον, έκανε λόγο για τελεσίγραφο που κλήθηκε η κυβέρνηση να απαντήσει εντός 48 ωρών. «Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που πήρε, τόνισε ότι ήταν εντολή για διαπραγμάτευση, ενώ επεσήμανε ότι εξάντλησε τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Γιούνκερ, περί διαφορών ύψους 60 εκατ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει.

«Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στην εστίαση είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο κομμάτι των δημοσιονομικών. Είπε ότι οι διαφορές είναι «ουσιαστικές». Έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους.

«Όλα είναι ανοιχτά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται θα συνεχιστεί και την Δευτέρα» είπε.

«Συζητάμε για το μέλλον μιας χώρας και το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει νόημα να συζητούμε με επικοινωνιακά τρικ. Το τελεσίγραφο θα μπορούσε να αλλάξει αλλά υπήρξε. Ή θα το παίρναμε και θα λέγαμε στο λαό ότι προδώσαμε τις ελπίδες σας και γυρίσαμε όχι  μόνο με σκληρά μέτρα αλλά και με πρόταση που δεν αντιμετωπίζει το κρίσιμα θέματα του χρέους αλλά και τη χρηματοδότηση», σημείωσε.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Αναφερόμενος στην έκθεση του DNT τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε τα ίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκανε λόγο για διαφορετικές γνώμες και σκοπιμότητες ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

«Ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω κι εγώ αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «δεν πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε».

«Η μόνη δυνατότητα να διεκδικήσουμε περισσότερα και πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο ίδιος ο λαός» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση, που δεν εξασφαλίζει το χρηματοδοτικό, αλλά ούτε και το αν θα έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν αντιδράσεις θετικές, με το χρέος και το χρηματοδοτικό ζήτημα να μπαίνουν στο τραπέζι.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ των τραπεζών ανέφερε ότι είναι «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και τη χώρα».

Απέδωσε την ευθύνη στην ΕΚΤ που διέκοψε τη ρευστότητα «διότι το Eurogroup  απέρριψε αίτημα ολιγοήμερης παράτασης».

Διερωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση ενώ «εδόθη παράταση για δύο μήνες για να κάνουμε εκλογές».

Μάλιστα χαρακτήρισε «εκδικητική» την αντίδραση αυτή των υπουργών Οικονομικών γιατί όπως είπε ο κ. Τσίπρας «δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά εδώ πρόκειται για τη δημοκρατία, χωρίς παρεμβάσεις».

“ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΙ”

«Γίνεται όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε.