ΕΜΠΟΛΑ: ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ – Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ογρανισμού Υγείας

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο ιός ΕΜΠΟΛΑ μπορεί να μεταδοθεί και μέσω βήχα και φτερνίσματος, καθώς τα σταγονίδια που μπορούν να εκτοξευθούν από τον ασθενή είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άνθρωπο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

«Θεωρητικά, υγρά και μεγαλύτερα σταγονίδια από άτομο που έχει προσβληθεί και έχει συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος ή κάνει εμετό, θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε έναν άλλο άνθρωπο, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί όταν μολυσμένα σταγονίδια εκτοξεύονται μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα (που δε σημαίνει ότι μεταδίδονται από αέρος) στους βλεννογόνους ή στο δέρμα με εκδορές ενός άλλου ανθρώπου», επισημαίνει ο οργανισμός.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως ακόμα και τα δάκρυα και το σάλιο υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό.

Ωστόσο, τονίζεται πως οι έρευνες σχετικά με τη μετάδοση με των σωματικών υγρών, όπως το σάλιο και τα δάκρυα, είναι «εξαιρετικά περιορισμένες», επομένως θεωρούνται «ημιτελείς».

Ο ΠΟΥ, λοιπόν, επιμένει πως η μετάδοση του Έμπολα σημειώνεται με την επαφή με σωματικά υγρά ασθενούς που παρουσιάσει συμπτώματα της θανατηφόρου ασθένειας.