ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Υποβρύχια καλώδια μεταφέρουν ρεύμα – 64 εκατ. ευρώ όφελος στους καταναλωτές

 

Σημαντική ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων  που φθάνει τα 64 εκατ.ευρώ το χρόνο, αλλά και  στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των οποίων επιδοτείται το κόστος αυτό, θα επιφέρει με την ολοκλήρωσή του, το έργο διασύνδεσης των νησιών  με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τέλους του χρόνου και αναμένεται  να ολοκληρωθολύν  σε 22 μήνες. Το συνολικό κόστος των έργων ανέρχεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ,

Οι συμβάσεις για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με τη Σύρο καθώς και τη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο υπογράφονται σήμερα μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αναδόχων εταιριών (ABB, Ελληνικά Καλώδια, Alstom, Prysmian) .

Η δεύτερη φάση του έργου, που θα υλοποιηθεί αργότερα, περιλαμβάνει τη σύνδεση Πάρου-Νάξου και Νάξου-Μυκόνου, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης σύνδεσης της Εύβοιας με την Ανδρο και την Τήνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το κόστος παραγωγής από τις τοπικές μονάδες στην Πάρο κυμαίνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Σύρο στα 230 Euro/MWh και στη Μύκονο στα 350 Euro/MWh έναντι 80 περίπου ευρώ που είναι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στο ηπειρωτικό σύστημα.

Η διαφορά του κόστους παραγωγής, προκειμένου τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά να είναι ίδια με αυτά της ηπειρωτικής χώρας, επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το κόστος αυτό διαμορφώθηκε πέρυσι στα 780 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά καλύπτουν το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης (η διασύνδεση της Κρήτης περιλαμβάνεται επίσης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ). Για τα τρία νησιά που διασυνδέονται τώρα το κόστος των ΥΚΩ είναι αντίστοιχα 20 εκατ. το χρόνο για την Πάρο, 14 εκατ. ευρώ για τη Σύρο και 30 εκατ. για τη Μύκονο. Σύνολο, 64 εκατ. το χρόνο.