Ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα – «Να κλείσει γρήγορα η β΄αξιολόγηση»

tsipras-moscovici

(upd)  Με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η 2η αξιολόγηση, το χρέος, τα εργασιακά και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η β΄αξιολόγηση και να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις στην Τουρκία απασχόληξσαν τους δύο αξιωματούχους.

Την ελπίδα για αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη «δύσκολη συγκυρία» υπό την οποία λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα και επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία.

«Από την αρχή υποστηρίξαμε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία» τόνισε, σημειώνοντας ότι «όταν το σπίτι του γείτονα παίρνει φωτιά είναι λογικό να ανησυχεί κανείς».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την τήρηση και τον σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας.

 

Ο κ. Μοσκοβισί στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ακολούθως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί φθάνει σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που σχετίζονται κυρίως με τα εργασιακά αλλά και του χρέους της χώρας.

Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12:30.

Το κυβερνητικό επιτελείο ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα εμφανιστούν αδιάλλακτοι στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και ελπίζει επίσης σε έναν συμβιβασμό στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών και, γενικώς, των προνομίων των συνδικαλιστών, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να κάνει τις αναγκαίες παραχωρήσεις στους θεσμούς…

Πάντως, ο Π.Μοσκοβισί, φρόντισε έγκαιρα να προειδοποιήσει την Αθήνα να …μην πετάει στα σύννεφα.

Σε συνέντευξη  που έδωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου, απέρριψε δύο βασικά ελληνικά αιτήματα.

Το αίτημα της Αθήνας για την χαλάρωση των κριτηρίων για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό βάσει των συμφωνηθέντων, δήλωσε.

“Η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρος των σημαντικών ορόσημων… Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και έπειτα από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών”.

ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. “Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου… Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα” διαμηνύει.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

Δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ  για το ελληνικό χρέος αναμένει το φθινόπωρο ο κ.Μοσκοβισί Δηλώνει πάντως αισιόδοξος για την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο να σέβεται την απόφαση του Eurοgroup της 25ης Μαΐου.Παράλληλα, ζητεί εκ νέου την έγκαιρη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης “για το καλό όλων και ειδικά της Ελλάδας”.

Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα

Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος  Κατρούγκαλος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ακολούθως, ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.