Προειδοποίηση Γκ. Χαρδούβελη: Πρόβλημα ρευστότητας χωρίς συμφωνία με την τρόικα

Το τι θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός απαρίθμησε μία προς μία τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας και εξήγησε πως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε «αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περιορίζοντας την παροχή ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας».

Υποστήριξε ότι με την επίτευξη της συμφωνίας «ανοίγει ο δρόμος της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης 1,8 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ».

Και συνέχισε: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά 4,5 δισ. ευρώ και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης εντόκων γραμματίων που λήγουν το διάστημα αυτό. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται από τα ξένα ταμεία και τους επενδυτές, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται. Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περιορίζοντας την παροχή ρευστότητας στο εσωτερικό».