ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αλλάζουν όλα! Προς ίδρυση Εθνικής Αρχής Εποπτείας – Τι προβλέπει η λίστα Βαρουφάκη

bank1Σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο την καταπολέμηση της διαπλοκής, την  αλλαγή στη δομή της ΤτΕ, αλλά και την ίδρυση νέας εθνικής αρχής εποπτείας. 

 

Στο στόχαστρο βρίσκεται η διαπλοκή, με τους Financial Times να αποκαλύπτουν ότι στη λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται ότι:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αμαυρωθεί από τις πελατειακές σχέσεις και βρίσκονται πολύ κοντά με τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης και το πολιτικό σύστημα. Κι αυτό μέσα από την παροχή δανεισμού με μη τραπεζικά κριτήρια».

Η συγκέντρωση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση της οικονομίας, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένων των υψηλών επισφαλειών.

«Η κυβέρνηση θα ερευνήσει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, τη δυνατότητα της δημιουργίας μίας Εταιρείας Asset Management, η οποία θα διαχειρισθεί κόκκινα δάνεια χρησιμοποιώντας το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Όσον αφορά τη δομή της Τράπεζας της Ελλάδος, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές , καθώς θα πρέπει να προστατεύει τους καταναλωτές και τους πελάτες και να παρακολουθεί τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η συνεισφορά των τραπεζών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της παροχής στοιχείων.