Τα γερμανικά ΜΜΕ αλλάζουν στάση

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου:

–          Handelsblatt : «Η ωραιοποίηση και η αβεβαιότητα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια: Ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Θα σηματοδοτούσε μία διάθεση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ειλικρίνεια και θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό», αναφέρει σε άρθρο του στην Handelsblatt ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του συνδέσμου επιχειρηματιών που πρόσκεινται στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

–           General Anzeiger : «Επένδυση στη σταθερότητα» είναι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. υπογραμμίζει η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην περίοδο 2014-2020. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν πόσο σοβαρά παίρνουν την αναπτυξιακή βοήθεια για τις πιο καθυστερημένες ή υπερχρεωμένες περιφέρειες. Εάν λοιπόν δεν επενδύσουν όλοι σε αυτήν την Ένωση, τότε τα προβλήματα θα μεταδοθούν σε όλους».

–          Tagesspiegel : «Γίναμε Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Tagesspiegel του Βερολίνου, που αναδεικνύει την υπερχρέωση πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία. «Στους περισσότερους δήμους η κατάσταση είναι οικτρή, μάλιστα ο ένας στους τρεις δήμους δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Η Αθήνα βρίσκεται παντού, σχεδόν σε κάθε γερμανική περιφέρεια», σχολιάζει.

–          Frankfurter Allgemeine:  «Εκτός τροχιάς» βλέπει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η Frankfurter Allgemeine, διαπιστώνοντας ευθύνες όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα. «Ευθύνη γι’ αυτό έχουν μάλλον και οι δύο πλευρές: Οι Έλληνες έχουν καθυστερήσει πολύ με τις μεταρρυθμίσεις που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν, ενώ και η οικονομική υπόθεση εργασίας, πάνω στην οποία βασιζόταν το πρόγραμμα, ήταν υπερβολικά αισιόδοξη», επισημαίνει η εφημερίδα.