Τράπεζες-Γερμανία: Έρευνα για τα ελληνικά ομόλογα της Hypo Real Estate

Δικαστική έρευνα για πιθανή απιστία ξεκίνησε η Εισαγγελία του Μονάχου για την υπόθεση της εταιρείας FMS Wermanagement, η οποία το 2012 διαχειριζόταν την εκκαθάριση της κρατικής «bad bank» Hypo Real Estate και, σύμφωνα με καταγγελίες, με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατέγραψε μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι έπρεπε, πουλώντας ελληνικά κρατικά ομόλογα κάτω από την αξία τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η έρευνα διεξάγεται εναντίον των υπευθύνων της FMS Wertmanagement, με το ερώτημα εάν με την πώληση ελληνικών ομολόγων προκλήθηκε ζημιά ή επρόκειτο για μια επιχειρηματική απόφαση η οποία δεν επιφέρει κάποια ποινή. Από την πλευρά της FMS, οι ισχυρισμοί χαρακτηρίζονται αβάσιμοι και επισημαίνεται ότι ανάλογα είχαν ενεργήσει στην περίπτωση του ελληνικού «κουρέματος» και άλλοι πιστωτές.

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας, η FMS είχε προχωρήσει σε παραχωρήσεις οι οποίες δεν ήταν απαραίτητες, ενώ θα μπορούσε να είχε αποφύγει ζημιές ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον γερμανό φορολογούμενο.

Το δημοσίευμα, αλλά και περαιτέρω καταγγελίες για το θέμα, προκάλεσαν τη δικαστική έρευνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ενώ η FMS επικοινώνησε με δικη της πρωτοβουλία με την Εισαγγελία, διαβεβαιώνοντας ότι σκοπέυει να συνεργαστεί πλήρως και ότι θα στείλει άμεσα σχετική κατάθεση από την οποία θα αποδεικνύεται ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες. Ο επικεφαλής της FMS, Κρίστιαν Μπλουμ, μίλησε ήδη σχετικά σε επιτροπή της Ομοσπονδιακής Βουλής.