Οι τιμές του πετρελαίου που κατέρρευσαν την Παρασκευή μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Ιράν, την Δευτέρα άλλαξαν ρότα, σημειώνοντας ράλι, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν βρέθηκαν εν όψει νέας σύρραξης μετά από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στο Στενό του Ορμούζ το οποίο παραμένει κλειστό για τη ναυτιλία.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ άνοιξε πυρ την Κυριακή εναντίον ενός ιρανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον Κόλπο του Ομάν και οι Πεζοναύτες αργότερα ανέλαβαν την επιτήρηση του πλοίου. Η κατάσχεση του πλοίου από τις ΗΠΑ έγινε μετά την επίθεση του Ιράν σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ το Σάββατο. Κανονιοφόροι των Φρουρών της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον του δεξαμενόπλοιου, ενώ ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτυπήθηκε επίσης.
Το αμερικάνικο αργό παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 6,87% στα 89,61 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 5,64% και έκλεισαν στα 95,48 δολ. το βαρέλι.
ΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ
Το Κουβέιτ κήρυξε ανωτέρα βία (Force Majeure) στις αποστολές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα είναι άμεσα σε θέση να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους πελάτες, ακόμη και όταν ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.




