Αναβρασμός στα πανεπιστήμια: Κύμα αντιδράσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη κατά του πολέμου στη Γάζα – «Καμπανάκι κινδύνου» από τον Μπάιντεν

Το κίνημα αλληλεγγύης, κυρίως στην Παλαιστίνη και κατά του πολέμου στην Γάζα εξακολουθεί να ταράζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και πολλοί τραυματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο George Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα όταν φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στον χώρο του ιδρύματος παρά τις προειδοποιήσεις της πρυτανείας.

Φιλοπαλαιστινιακές στην πλειονότητά τους, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Με αφορμή εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Καπιτώλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για επικίνδυνη ρητορική μίσους κατά της Εβραϊκής κοινότητας. «Δεν υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό στην Αμερική, οποιοδήποτε μέρος στη Αμερική για αντισημιτισμό ή ρητορική μίσους, ή απειλές για κάθε είδους βίας» σημείωσε.

Το κύμα των διαδηλώσεων, ωστόσο, συνεχίζει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη με καταλήψεις σε πανεπιστήμια από την Βρετανία έως την Γερμανία την Φινλανδία και την Ελβετία.

«Θέλουμε το πανεπιστήμιο να εκφράσει άμεσα και με σαφήνεια για αυτό που συμβαίνει εδώ, πρόκειται για γενοκτονία» είπε σχετικά η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άννα Σεραφίδου.

Στο Παρίσι η αστυνομία ενώ απομάκρυνε με την βία φοιτητές που διαδήλωναν στη Σορβόννη και στη σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Στην Ολλανδία επιστρατεύτηκαν ακόμα και μπουλντόζες κατά φοιτητών που είχαν καταλάβει κτίριο του πανεπιστημίου στο Άμστερνταμ. Πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν.

Ένταση και συλλήψεις και στον προαύλιο χώρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο όταν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανικής πρωτεύουσας επιχείρησαν να καταλάβουν αίθουσες του ιδρύματος.

Στη δε Ισπανία, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια και άλλες πόλεις.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις ΗΠΑ: «Εποχή Βιετνάμ» ή όχι;

Φοιτητικές κινητοποιήσεις ΗΠΑ: «Εποχή Βιετνάμ» ή όχι;

Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις απ’ άκρη σ’ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών αναπόφευκτα προκαλούν συγκρίσεις μεταξύ των σημερινών διαμαρτυριών κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και του κινήματος κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Στις 4 Μαΐου ήταν η 54η επέτειος από τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, όταν στρατεύματα της Εθνοφρουράς του Οχάιο στάλθηκαν για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη και πυροβόλησαν 13 φοιτητές, σκοτώνοντας τέσσερις και εξαπολύοντας στη συνέχεια ένα κύμα ταραχών σε όλη τη χώρα.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις ΗΠΑ: «Εποχή Βιετνάμ» ή όχι;
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Steve Starr)

Οι διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες διαφέρουν τόσο ως προς την κλίμακα όσο και ως προς το κίνητρο. Το 1970, ο πόλεμος του Βιετνάμ ήδη μαινόταν για πέντε χρόνια και ο τότε Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε ανακοινώσει την επέκταση του πολέμου στην Καμπότζη. Μέχρι το τέλος του 1970, σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νεαροί Αμερικανοί είχαν καταταγεί και σχεδόν 30.000 είχαν πεθάνει.

Σήμερα, δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούν στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα, όμως πολλοί Αμερικανοί πολίτες έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους εκεί.

Φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ συγκεντρώνονται ή κατασκηνώνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να αντιταχθούν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, απαιτώντας από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να σταματήσουν να συνεργάζονται με ισραηλινά ιδρύματα και με εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο. Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι σήμερα περισσότερους από 2.000 διαδηλωτές.

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα και οι εικόνες της εκτεταμένης καταστροφής έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ να μειώνεται από το 50% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup το Νοέμβριο στο 36% στα τέλη Μαρτίου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος τον περασμένο μήνα ενέκρινε την παροχή επιπλέον βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κριτική για τον χειρισμό του στην κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες Δημοκρατικοί ψήφισαν «αδέσμευτα» στις προκριματικές εκλογές του κόμματος τους τελευταίους μήνες για να εκφράσουν την απογοήτευση και την οργή τους .

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έκανε επίσης συγκρίσεις με το Βιετνάμ, σημειώνοντας την απόφαση του πρώην προέδρου Λίντον Τζόνσον να μην είναι υποψήφιος το 1968, εν μέσω της αυξανόμενης οργής για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις ΗΠΑ: «Εποχή Βιετνάμ» ή όχι;
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Το 1970, υπήρχαν περίπου 7,2 εκατομμύρια φοιτητές εγγεγραμμένοι στα αμερικανικά κολέγια, οι γυναίκες αποτελούσαν το 41% ​​των φοιτητών και οι μαύροι ήταν μόλις το 7% του συνόλου των σπουδαστών.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 15 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές, με τους λευκούς σπουδαστές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 41%, τους λατινικής καταγωγής το 18%, τους μαύρους φοιτητές το 11% και τους Ασιάτες ένα 6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες στις πανεπιστημιουπόλεις.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 53% των ενηλίκων θεώρησε ότι η απόφαση των διοικήσεων των κολεγίων να αναστείλουν τα δια ζώσης μαθήματα και να ζητήσουν την παρέμβαση της αστυνομίας για την εκδίωξη φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από τα πανεπιστήμια ήταν «περίπου σωστή» ή «όχι αρκετά σκληρή». Αυτός ο αριθμός εκτινάσσεται στο 68% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης του πολέμου στο Βιετνάμ, γνωστός ως ο πρώτος «τηλεοπτικός πόλεμος» της Αμερικής με καθημερινές εικόνες νεκρών στρατιωτών που επέστρεφαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε ώθηση στο αντιπολεμικό κίνημα.

Οι φοιτητές σήμερα παρακολουθούν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο στα τηλέφωνά τους. Μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν εικόνες 24 ώρες κάθε μέρα.

Πηγή: Reuters