Επί τα χείρω αναθεώρησε η Κομισιόν την ανάπτυξη για την Ευρωζώνη, αναμένοντας πλέον 0,8% φέτος, έπειτα από ανάπτυξη μόλις 0,5% πέρυσι. Για το 2025 αναμένεται ανάκαμψη στο 1,5%, όπως σημειώνει στις χειμερινές της προβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει αισθητή επιβράδυνση φέτος και του χρόνου, χωρίς όμως να φτάνει στον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Ειδικότερα, εκτιμά ότι διαμορφώθηκε στο 5,4% το 2023 και ότι θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και 2,2% του χρόνου.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν, η χαμηλή ανάπτυξη αποδίδεται στην επιβράδυνση της δυναμικής που εμφανίστηκε μετά την πανδημία. Πρόκειται για μία τάση που είχε ήδη φανεί από τα τέλη του 2022, εν μέσω υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, της μείωσης της εξωτερικής ζήτησης, της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης, αλλά και της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Έτσι, έχοντας αποφύγει οριακά μια ύφεση το 2023, η ευρωπαϊκή οικονομία μπαίνει στο νέο έτος με χαμηλή δυναμική.
Σύμφωνα πάντοτε με την Κομισιόν υπάρχουν θετικά σημάδια στο πεδίο του πληθωρισμού, μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Σημειώνει μάλιστα ότι παρά τις πιέσεις που δημιουργεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, προβλέπεται συνέχεια στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές.
Συνολικά, φαίνεται πως έχουν τεθεί οι βάσεις για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας φέτος. Όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, η άνοδος των μισθών και η ανθεκτική αγορά εργασίας είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης, εκτιμά η Κομισιόν. Επίσης, παρά τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, οι επενδύσεις αναμένεται να ευνοηθούν από την σταδιακή εξισορρόπηση των πιστωτικών συνθηκών και βέβαια από την περαιτέρω διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αβεβαιότητα
Η Κομισιόν τονίζει βέβαια ότι η παράταση των γεωπολιτικών εντάσεων και η επέκταση του Μεσανατολικού στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα.
Τα προβλήματα στο εμπόριο μπορεί να αυξήσουν τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εμποδίζοντας την παραγωγή και κλιμακώνοντας τις πιέσεις στις τιμές. Η πτωτική πορεία του πληθωρισμού μπορεί να διακοπεί λόγω της ταχύτερης ανάκαμψης της κατανάλωσης ή της μεγαλύτερης ανόδου των μισθών καθώς και στην περίπτωση απότομης βουτιάς των περιθωρίων κέρδους. Επίσης, η πολύ «σφιχτή» νομισματική πολιτική μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, σπρώχνοντας προς τα επάνω τον πληθωρισμό. Τέλος, σημειώνει η Κομισιόν, οι κλιματικοί κίνδυνοι και η αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην οικονομία.