Ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας πέθανε, έγινε σήμερα γνωστό από μία εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου του, Suhrkamp Verlag.
Ο Χάμπερμας απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών στο Στάρνμπεργκ, στη νότια Γερμανία, διευκρίνισε η ίδια, βασιζόμενη σε πληροφορίες της οικογένειας του σπουδαίου αυτού διανοούμενου.
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας υπήρξε ο πλέον επιδραστικός Γερμανός διανοητής της γενιάς του, συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες μεταπολεμικές συζητήσεις και θεωρώντας πως η Ευρώπη είναι η μοναδική λύση, κατά την άποψή του, στην άνοδο του εθνικισμού.
Ο ίδιος αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στην προώθηση ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού σχεδίου, για να αποτρέψει την Γηραιά Ήπειρο από το να υποπέσει σε εθνικιστικές αντιπαλότητες, όπως συνέβη τον 20ό αιώνα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Χάμπερμας συνέδεσε τη φιλοσοφία με την πολιτική, τη σκέψη με τη δράση. Το ηθικό του κύρος του είχε χαρίσει σειρά διακρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αφού αποτέλεσε τη φωνή του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960, κατέστη στόχος του τριάντα χρόνια αργότερα, καταγγέλλοντας τους κινδύνους ενός «φασισμού της αριστεράς» για το κράτος δικαίου.
Το 1989, επέκρινε τους όρους της γερμανικής επανένωσης, που καθοδηγήθηκε κυρίως από τις απαιτήσεις της αγοράς.
Γεννηθείς τη 18η Ιουνίου του 1929 στο Ντίσελντορφ, ο Γιούργκεν Χάμπερμας, είχε ενταχθεί στη Νεολαία του Χίτλερ, όμως ήταν πολύ νέος για να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο. Ως έφηβος, επηρεάστηκε βαθιά από την κατάρρευση του ναζισμού.
Ο Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Την απώλεια του σπουδαίου Γερμανού φιλοσόφου, Γιούργκεν Χάμπερμας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης γράφοντας σε ανάρτησή του ότι «στον πυρήνα της σκέψης του βρισκόταν η έννοια της δημόσιας σφαίρας: ο χώρος όπου οι πολίτες, ως ελεύθερα και ισότιμα υποκείμενα, συζητούν, διαφωνούν και διαμορφώνουν κριτικά την κοινή γνώμη. Όταν αυτή υποχωρεί –υπό την πίεση των αγορών, της τεχνοκρατίας ή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης– η λειτουργία της δημοκρατίας ελέγχεται από κλειστά κέντρα εξουσίας. Γι’ αυτό και υποστήριζε ότι η απάντηση στη σύγχρονη κρίση της δημοκρατίας δεν είναι λιγότερη πολιτική, αλλά περισσότερη διαβούλευση».
«Ο Χάμπερμας υπήρξε και ένας ένθερμος ευρωπαϊστής, πιστεύοντας ότι μόνο μια δημοκρατικά οργανωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επιστροφή του εθνικισμού.
Στο ίδιο πνεύμα πραγματοποίησε δημόσιες παρεμβάσεις κατά την ελληνική κρίση χρέους, ασκώντας έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας και υπερασπιζόμενος την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας.
Σε μια εποχή όπου η δημοκρατία δοκιμάζεται από τεράστιες ανισότητες, fake news, «τεχνικούς της εξουσίας» και πόλωση, οι ιδέες του Χάμπερμας είναι φωτεινός φάρος. Γιατί, όπως επέμενε, η δημοκρατία είναι πάνω απ’ όλα μια κουλτούρα δημόσιου λόγου — η δυνατότητα των πολιτών να συζητούν ελεύθερα και να συγκροτούν συλλογικά τη βούλησή τους» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο Γιούργκεν Χάμπερμας που έφυγε από τη ζωή υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους του 20ου και 21ου αιώνα και η σκέψη του επηρέασε καθοριστικά τον δημοκρατικό και προοδευτικό στοχασμό των τελευταίων δεκαετιών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γερμανού φιλόσοφου.
«Με το έργο του για τη δημόσια σφαίρα, τη διαβουλευτική δημοκρατία και τη σημασία του ορθολογικού δημόσιου διαλόγου, υπερασπίστηκε σταθερά την αξία της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής χειραφέτησης απέναντι στον αυταρχισμό, τον εθνικισμό και την κοινωνική ανισότητα. Σε όλη τη δημόσια διαδρομή του υπήρξε μια ισχυρή φωνή υπέρ της δημοκρατικής Ευρώπης, του κοινωνικού κράτους και της πολιτικής συμμετοχής των πολιτών. Η σκέψη του συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού ορίζοντα για την Ευρώπη και τα κοινωνικά κινήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γερμανό φιλόσοφο.