Απώλειες στη Wall κόντρα στην ισπανική διάσωση

Πτώση στη Wall κόντρα στον αρχικό ενθουσιασμό για το πακέτο διάσωσης στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο. Στο προσκήνιο η Ελλάδα. Νέες πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Αναλυτικά με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street στον απόηχο της απόφασης στήριξης των ισπανικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η Ισπανική κυβέρνηση ζήτησε οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός κλάδος της χώρας. Η θετική απόφαση από το Eurogroupδημιούργησε προσδοκίες και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης, όπως η Ιρλανδία για ενδεχόμενη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Αν και αρχικά η απόφαση αυτή κρίθηκε ιδιαίτερα θετική τόσο για τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας όσο και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο αργότερα επανήλθε ο προβληματισμός στις διεθνείς αγορές με αφορμή τη βιωσιμότητα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου αλλά και των ελληνικών εξελίξεων ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Συνέπεια αυτού οι χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην Ευρώπη στο κλείσιμο όσο και στη Νέα Υόρκη μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Davidson Cos., Fred Dickson, “Αναμένουμε σημαντικές διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, τόσο στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και στην αγορές ομολόγωνκαθώς πλησιάζουμε στις ελληνικές εκλογές».

Στη συνεδρίαση στη Wall, o τραπεζικός κλάδος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες, με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2,5% και της Citigroup 3,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 83,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.596 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 2,4% στο 1,18 δολ. και το δικαίωμα της 3Ε σημείωνε απώλειες 3,9% στα 15,31 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε απώλειες 1,14%, στις 12.411,23 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,26% στις 1.308,93 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,7%, στις 2.809,73 μονάδες.

Στην Ευρώπη πολλά από τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών περιορίστηκαν ή εξανεμίστηκαν το απόγευμα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς σχεδόν αμετάβλητος στις 5.432 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,17% στις 6.141 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,29% στις 3.043 μονάδες.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 2,8%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ιταλία είναι “επόμενη” στην λίστα των διασώσεων.

Επιπλέον, τα yields στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ισπανικών και ιταλικών ομολόγων επανήλθαν σε ανοδική πορεία με το 10ετές ισπανικό επιτόκιο κερδίζει 28 μονάδες βάσης στο 6,49%.