Εμείς τους ψηφίζουμε, στους τραπεζίτες τα δίνουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίπτωση με το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι …καραμπινάτη.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣκαι γενικά τους ενασχολούμενους με τα χρηματοοικονομικά τους γέννησαν …περιστέρια και όλους τους λοιπούς, μας γέννησαν ….κοράκια. Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπηρετούν πιστά τα κακώς εννοούμενα συμφέροντα των τραπεζιτών, φορτώνοντας όλα τα βάρη στους φορολογούμενους! Δηλαδή στους ψηφοφόρους τους!
Αυτά, τα περί της σκανδαλώδους εξυπηρέτησηςτων τραπεζιτών, δεν τα λέει ούτε η Αλέκα και το ΚΚΕ, ούτε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λέει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg βάσει του οποίου η αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2010 αποτέλεσε μεγάλο δώρο για τις τράπεζες, που είχαν το χρόνο και την άνεση να μεταφέρουν τελικά το κόστος και τον κίνδυνο στον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
Θυμάστε που η Μέρκελ και η παρέα της, αντάμα με την ελληνική κυβέρνηση έκοβαν…το λαιμό τους ότι δε συμφέρει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , ότι η χώρα δε θα χρεοκοπήσει και ότι η Ευρωζώνη έχει τα όπλα για να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση; Ε, είχαν το σκοπό τους οι άνθρωποι. Να εξυπηρετήσουν τους φίλους τους! Αυτούς μάλιστα που είχαν ήδη βγάλει πολλά λεφτά στο πρόσφατο παρελθόν από την αγοραπωλησία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Παροχή… προστασίας, ώστε να προλάβουν να χάσουν όσο το δυνατό λιγότερα.
Το 2010, πριν από το πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα είχε χρέος 310 δισ. ευρώ, που εξ ολοκλήρου το είχαν πάρει πάνω τους οι ιδιώτες. (Τότε ήταν η κατάλληλη περίοδος να εκβιάσουμε λύση καλή, αλλά ποιος; Και που μυαλό;)Με το πρώτο πακέτο στήριξης, τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ελληνικούς τίτλους αξίας 68 δισ. Δολαρίων. Όπερ σημαίνει πως αν «εάν η Ελλάδα κήρυσσε τότε χρεοκοπία τότε οι τράπεζες θα έχαναν περί τα 51 δισ. δολάρια», αναφέρει το Bloomberg, και συμπληρώνει: «Τους επόμενους 15 μήνες, οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν περισσότερο από 50%, στα 31 δισ. δολάρια και η ζημιά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το PSI που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45%», αναφέρει το δημοσίευμα.
Θέλετε τώρα να μάθετε τι θα γίνει με τη μετακύλιση του χρέους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους, μετά το δεύτερο μνημόνιο και όταν θα έχει εκταμιευθεί όλη η βοήθεια από την ΕΕ κα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα;Το 66%-75% του χρέους της χώρας θα το έχει αναλάβει το δημόσιο! Δηλαδή εμείς! «Είναι μία φρικτή συμφωνία για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο» δηλώνει στο Bloombergο RaoulRuparel, επικεφαλής ανάλυσης τουβρετανικού ερευνητικού ομίλουOpenEurope, και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο περιμένουμε για τέτοιου τύπου αναδιαρθρώσεις, τόσο χειρότερη γίνεται η συμφωνία για το Δημόσιο. Μεταβιβάζεται ο κίνδυνος από τις τράπεζες στους φορολογούμενους».
Το Bloomberg επισημαίνει ότι η ίδια ιστορία εξελίσσεται τώρα με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Commerzbank μείωσε την έκθεσή της σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας κατά 70% στα 1,6 δισ. ευρώ και η BNP Paribas κατά 61% στα 2,6 δισ. ευρώ μόνο το 2011. «Η πολιτική αυτή φαίνεται πως είναι σχεδιασμένη για να επιβιώσουν τράπεζες ζόμπι» υποστηρίζει και ο PeterTchir, ιδρυτής του αμερικανικού hedgefund, TF MarketAdvisors.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε, αλλού τρώνε και πίνουνε και αλλού πάνε και …τα δίνουνε! Το λόγο τον έχουν οι ψηφοφόροι τους.