Βγήκε στις αγορές η Ελλάδα – Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο – Στο 4,45% το αρχικό επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο, τον δεύτερο τίτλο τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021, και που αποτελεί τη δεύτερη “μεγάλη” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για φέτος έπειτα από το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, ενώ ακολούθησαν πολλές επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων μέσω δημοπρασίας και οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swap (που είναι στις 270 μ.β) +175 μ.β. δηλαδή στο 4,45% περίπου, ενώ την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054, ενώ στόχο είναι η άντληση 2-3 δισ. ευρώ – ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι προσφορές – και το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 4%.

Σημαντική στήριξη σε ό,τι αφορά την επενδυτική ζήτηση προσφέρουν και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023 σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, οι πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καθώς και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των 35,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως πριν τη σημερινή έκδοση είχε ήδη καλυφθεί το 52% της εκδοτικής δραστηριότητας του 2024, δηλαδή είχαν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για φέτος, με τα 4 δισ. ευρώ να αφορούν το νέο 10ετές του Ιανουαρίου.