ΒοfA Merrill Lynch: Αυξάνει τιμές στόχους, υποβαθμίζει κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Alpha και Εθνική

Σε αύξηση των τιμών στόχων αλλά και υποβάθμιση εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch,  ενώ διατηρεί την αρνητική της στάση για τον κλάδο.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, περιλαμβάνεται μια επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού και μια νέα ανακεφαλαιοποίση.

Αναλυτικά, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank αυξάνεται στα 2,14 ευρώ, από 1,93 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 4% και σύσταση neutral. Για την Εurobank στα 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο πτώσης 14% και σύσταση underweight. Για την Εθνική Τράπεζα τα 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 1% και σύσταση neutral. Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς  στα 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο πτώσης 13% και σύσταση underweight.

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα ωστόσο υποβαθμίζει σημαντικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία, μετά την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

 

 

 

 

 

 

Ο οίκος σημειώνει ότι συνεχίζει να προτιμά τις Εθνική (λόγω ισχυρότερου προφίλ ρευστότητας και αμυντικών χαρακτηριστικών) και Alpha Bank (λόγω υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών) έναντι των Eurobank-Πειραιώς.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο οίκος τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και η μεικτή μακροοικονομική εικόνα δεν θα εμποδίσουν προς ώρας την επίτευξη των φετινών στόχων των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο,  είναι πολύ σημαντικό να είναι υποστηρικτικό τόσο το πολιτικό όσο και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Η επαναξιολόγηση του κλάδου συνολικά θα εξαρτηθεί από τη μείωση των NPLs.

Σύμφωνα με την BofA, πιθανή πρόοδος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους λογικά θα στηρίξει βραχυπρόθεσμα και τις τέσσερις μετοχές του κλάδου.