Βραζιλία: Ο Λούλα “εκθρονίζει” σήμερα τον ακροδεξιό Μπολσονάρου

    Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις σημερινές προεδρικές εκλογές, τις οποίες ενδέχεται να κερδίσει από τον πρώτο κιόλας γύρο, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Λούλα θα εξασφαλίσει το 50% των ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) έναντι 36% του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

    Προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο, ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον μία ψήφο πάνω από τις μισές έγκυρες (50%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αναμέτρηση οδηγείται σε επαναληπτικό γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

    Στην πρόθεση ψήφου, ο Λούλα συγκεντρώνει 48% έναντι 34% του Μπολσονάρου, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.800 ψηφοφόρων την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Σε άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ινστιτούτου IPEC, ο Λούλα εξασφαλίζει 51% έναντι 37% του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας.

    Ο Λούλα ντα Σίλβα επευφημήθηκε χθες Σάββατο από δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Σάο Πάολο, αψηφώντας τη βροχή. Το κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) έχει κλείσει χώρο στην κεντρική λεωφόρο Παουλίστα του Σάο Πάολο για το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να γιορτάσει ενδεχόμενη πανηγυρική εκλογή του 77χρονου ιδρυτή του.

    Από την πλευρά του, ο 67χρονος Ζαΐχ Μπολσονάρου χαρακτηρίζει «παραπλανητικές» τις δημοσκοπήσεις και δηλώνει βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο. Έχει κατ’ επανάληψη αμφισβητήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο θεωρεί ευάλωτο σε απόπειρες νοθείας.